Tramp: Obustavljamo izdavanje zelenih karti na dva meseca

Svet 22. apr. 202007:36
Podeli:
Foto:EPA-EFE/Tasos Katopodis

Američki predsednik Donald Tramp objavio je danas da američka vlada zamrzava nove zelene karte na dva meseca, u okviru strogih imigracijskih mera, i objasnio da je to neopodno kako bi se "pobrinuli" za američke radnike za vreme trajanja koronavirusa.

Tramp je tokom konferencije za štampu rekao kako bi bilo pogrešno i nepravedno za Amerikance da budu otpušteni zbog virusa, i zamenjeni stranim radnicima.

„Prvo moramo da se pobrinemo za američke radnike“, rekao je Tramp, dok je odjekivala parola „Amerika na prvom mestu“, tema njegove kampanje 2016. godine.

Tramp je objavio na svom Tviter nalogu u ponedeljak da je prvobitno planirao da zatvori ceo imigracioni sistem u SAD.

„U svetlu napada nevidljivog neprijatelja, kao i potrebe da zaštitimo radna mesta velikih američkih građana, potpisaću izvršno naređenje da privremeno obustavimo imigracioni sistem u Sjedinjenim Državama“, napisao je Tramp.

Prema presudi Vrhovnog suda iz 2018. godine, on je ovlašćen da to uradi u slučaju vanredne situaciju sa javnim zdravljem.

Tramp je već proglasio vanrednu situaciju na nacionalom nivu, ali mora da odluči da li će ići sa manjim planom.

Očekuje se da će izvršna naredba obuhvatiti odricanje za neseljeničke vize, poput zdravstvenih radnika i ostalih koji su uključeni u prve redove borbe protiv Covid-19 ili koji će se smatrati ključnim za ekonomiju i zdravlje Amerike.

Komentari

Vaš komentar