Tramp o laboratoriji u Vuhanu: Bio sam u pravu

Svet 07. jun. 202115:39
Podeli:
Donald Tramp Foto:EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je njegovo mišljenje da je "kineski virus" (tako je oslovljavao koronavirus) nastao u laboratoriji u Vuhanu bilo tačno. Takođe je zatražio da se Kini izrekne kazna za smrt i štetu nastalu usled "curenja iz laboratorije".

PROČITAJTE JOŠ:

„Sada svi čak i takozvani ‘neprijatelji’ počinju da govore da je predsednik Tramp bio u pravu u vezi sa kineskim virusom koji dolazi iz laboratorije u Vuhanu“, rekao je bivši predsednik SAD.

„Neprijateljska“ referenca se odnosila na njegovog demokratskog rivala i sadašnjeg američkog predsednika Džoa Bajdena.

„Prepiska između dr Entonija Faučija i Kine govori preglasno da bi iko mogao da je ignoriše. Kina bi trebalo da plati 10 biliona (10.000.000.000.000) dolara Americi i svetu za smrt i razaranje koje su prouzrokovali“, dodao je Tramp.

Pogled Faučija na teoriju o curenju virusa iz laboratorije u Vuhau promenio se posle Trampove primedbe.

Fauči se suočava sa reakcijama nakon curenja 10.000 mejlova iz 2020. godine koji se odnose na upravljanje i delovanje u jeku pandemije.

Direktor kompanije Eko Helt koja je finansirala istraživanja na kineskom Institutu za virusologiju Vuhan o poreklu koronavirusa, zahvalio se Faučiju što je javno izjavio da naučni dokazi podržavaju „prirodno poreklo koronavirusa, a ne curenje iz laboratorije“.

Negirajući bilo kakve veze, Fauči je za CNN rekao sledeće:

„To su gluposti. Ni ne vidim kako to dobijaju iz mejla. Uvek sam govorio i danas ću reći da i dalje verujem da najverovatnije poreklo potiče od životnjeske vrste, ali držim otvoren um da ako možda postoji i drugo poreklo, možda postoji još jedan razlog, to je moglo biti curenje iz laboratorije u Vuhanu“.

Pozvao je Kinu i SZO na transparentan proces, navodeći da je bilo potrebno doći do dna porekla pandemije.

Kontroverzne tvrdnje su prošle godine odbacili stručnjaci koji su rekli da je to „malo verovatno“. Ne postoje dokazi koji to potkrepljuju.

U poslednjih nekoliko dana usled neuspešne međunarodne istrage o pokrelu korone i novih izveštaja o bolestima u regionu nedeljama pre nego što je prvi slučaj identifikovan, ova teorija je ponovo izazvala raspravu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar