Tramp: Ne postoji rizik da budem smenjen prema 25. amandmanu

Svet 12. jan. 202122:45
Podeli:
Donald Tramp Foto:EPA-EFE/TANNEN MAURY

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp ocenio je danas da "ne postoji rizik" da bude smenjen prema 25. amandmanu Ustava SAD, javila je agencija Frans pres.

Taj amandman omogućava potpredsedniku SAD da, uz podršku glavnih ministara, proglasi šefa države nesposobnim za dalje obavljanje dužnosti.

Tramp, koji boravi u poseti saveznoj državi Teksas, pozvao je na poštovanje zakona.

„Došlo je vreme za smirenje za našu zemlju, vreme za mir“, rekao je Tramp koji se prvi put pojavljuje u javnost od upada njegovih pristalica 6. januara u Kongres.

Donald Tramp Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Odlazeći predsednik inače boravi u Teksasu u okviru svoje kampanje protiv ilegalne imigracije, prenela je agencija AP.

Predstavnički dom Kongresa SAD u kojem većinu čine demokrate, danas treba da glasa o rezoluciji kojom traži od potpredsednika Majka Pensa (Mike Pence) da se pozove na 25. amandman.

Očekuje se da će rezolucija biti usvojena, ali je malo verovatno da će se Pens odazvati na poziv demokrata i nekih republikanaca koji su okrenuli ledja Trampu.

Članovi Predstavničkog doma u Rezoluciji optužuju Trampa za podsticanje pobune protiv države.

„Predsednik Tramp je ozbiljno ugrozio bezbednost SAD i instituicije Vlade. On će ostati pretnja nacionalnoj bezbednosti, demokratiji i Ustavu ako mu bude dozvoljeno da ostane na položaju“, navodi se u Rezoluciji na četiri stranice.

BONUS VIDEO:

Komentari

Vaš komentar