Tramp: Ne određuje Agencija za opšte poslove predsednika SAD

Svet 24. nov. 202018:28
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO / POOL

Američki predsednik Donald Tramp ponovo se oglasio povodom vesti da je Agencija za opšte poslove (GSA) obavestila Džoa Bajdena da je Trampova administracija spremna da započne proces tranzicije, odnosno prenosa vlasti, poručivši da ta agencija ne određuje ko će biti sledeći predsednik SAD. GSA je ranije objavila da će šefica te agencije, Emili Marfi, utvrditi ili formalno odobriti prenos vlasti kada bude jasno ko je pobednik.

Predsednik Donald Tramp napisao je na Tviteru da preporučuje Marfii njenom timu „da učine što je potrebno da se učini vezano za inicijalne protokole“ i da je „rekao i svom timu da tako postupi“.

​U istom postu Tramp je zahvalio Marfijevoj na odlučnosti i lojalnosti i dodao da ne želi dalje da gleda kako joj prete, uznemiravaju je i maltretiraju je, ali je najavio nastavak borbe.

Kasnije se opet oglasio na Fejsbuku:

„Zapamtite, GSA je sjajna, a Emili Marfi radi sjajan posao, ali GSA ne određuje ko će biti sledeći predsednik SAD“, napisao je Tramp na Tviteru.

Šefica GSA Emili Marfi napisala je juče u pismu upućenom Bajdenu da ozbiljno shvata tu ulogu i da mu šalje pismo kako bi omogućila da mu sredstva i službe budu dostupni.

Prema pisanju medija poslanici u Kongresu i pripadnici poslovnog sveta poslednjih dana su vršili pritisak na ovu malo poznatu saveznu agenciju, čije je formalno priznavanje rezultata američkih izbora ključno za prenos vlasti sa Trampove administracije na Bajdenov tim, što se smatra bitnim za nacionalnu bezbednostt, odgovor na covid-19 i za druga ključna područja.

GSA je ranije objavila da će Marfi, koju je na to mesto 2017. imenovao Donald Tramp, utvrditi ili formalno odobriti prenos vlasti kada bude jasno ko je pobednik.

„Suprotno medijskim izveštajima i insinuacijama, moja odluka nije donesena iz straha ili favoriziranja“, napisala je Marfi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

201

Komentari

Vaš komentar