Novi obrt u Americi: Tramp najavio mirnu predaju vlasti

Svet 07. jan. 202112:04 > 12:07
Podeli:
Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Odlazeći predsednik Donald Tramp rekao je, pošto je Kongres potvrdio pobedu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD, da će mirno predati vlast 20. januara, kada će biti inauguracija novog američkog predsednika.

Tramp je naveo da odluka Kongresa „predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsedničkoj istoriji“, piše CNN.

„Iako se uopšte ne slažem sa ishodom izbora, i činjenice me ne demantuju, uprkos tome doći će do mirne tranzicije 20. januara“, naveo je Tramp.

Pročitajte još:

„Oduvek sam govorio da ćemo nastaviti da se borimo da osiguramo da samo legalni glasovi budu prebrojani. Dok ovo predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsedničkoj istoriji, istovremeno je i početak naše borbe da omogućimo da Amerika ponovo bude velika“, dodao je odlazeći američki predsednik.

Američki kongres u četvrtak je potvrdio pobedu Bajdena na predsedničkim izborima 3. novembra 2020. Od ukupno 538 elektora koji glasaju za predsednika SAD, Bajden je osvojio 306 glasova, dok su Trampu pripala 232.

Glasanju je prethodilo nasilje, kada su Trampove pristalice upale u Kapitol, zbog čega je zajednička sednica Senata i Predstavničkog doma nekoliko sati bila u prekidu. U nasilju su poginule četiri osobe, a 52 su uhapšene.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram