Tramp izgubio i nakon ponovnog brojanja u Viskonsinu

Svet 28. nov. 202018:48
Podeli:
Donald Tramp Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Donald Tramp je zahtevao da se opet prebroje glasovi u okrugu Milvoki, najvećem okrugu u saveznoj državi Viskonsin u kojoj je izgubio s 20.000 glasova od Džoa Bajdena. Ponovo brojanje završilo je juče i samo potvrdilo Bajdenovu pobedu. Ponovljeno brojanje koštaće njegovu kampanju 3 miliona dolara. Tramp i dalje odbija da prizna izborni poraz, iako ne daje konkretne dokaze o prevari za koju tvrdi da je velikih razmera, i koja je po njemu preokrenula konačan rezultat izbora.

Nakon ponovnog brojanja glasova, Bajden je ostvario neto dobit od 132 glasa, od gotovo 460.000 glasova. Ukupno je Bajden dobio 257 glasova, a Tramp 125. Ponovljeno brojanje koštaće Trampovu kampanju 3 miliona dolara.

Na nacionalnom nivou Tramp je dobio 232 elektora, a Bajden 306 i 5,8 miliona glasova Amerikanaca više. Za pobedu je potrebno da osvoji 270 elektorskih glasova saveznih država, pa Tramp mora da promeni rezultate u najmanje tri velike države, što je do sada nezabeleženo.

Istovremeno, njegovo odbijanje da prizna izborni poraz sprečava predaju vlasti i informacija novoj administraciji i otežava Bajdenov odgovor na pandemiju koronavirusa, nakon preuzimanja predsedničke dužnosti 20. januara.

Bajden je u sredu, na virtuelnom sastanku sa zdravstvenim radnicima države Delaver, koji se žale na nedostatak zaštitne opreme i testova na covid-19, upozorio da odgađanje proglašenja pobednika može dovesti do toga da bi „mogli kasniti više nedelja ili meseci u pripremi cele inicijative“ za distribuciju vakcina na koronavirus.

„Mnogo stvari nam nije dostupno, uključujući ažurirane podatke o ličnoj zaštitnoj opremi i plan distribucije vakcina“, rekao je Bajden.

Tramp i dalje odbija da prizna izborni poraz iako ne daje konkretne dokaze o prevari za koju tvrdi da je velikih razmera i koja je po njemu preokrenula konačan rezultat izbora.

Savezni apelacioni sud odbacio je juče pokušaj Trampovog štaba da ponovo pokrene tužbu kojom se osporavaju izborni rezultati u Pensilvaniji, presudivši da „tvrdnje nemaju utemeljenje“. Pensilvanija je ove nedelje potvrdila Bajdena kao pobednika na izborima čime je dobio njenih 20 elektorskih glasova.

Tramp je u četvrtak rekao da će napustiti Belu kuću ako njegovi pravni pokušaji ne daju rezultate, i ako se potvrdi da Bajden ima veliku većinu glasova izbornog kolegijuma.

On je u ponedeljak otvorio put za prenos vlasti na Bajdena, dajući mu pristup informacijama i sredstvima, ali ipak najavljuje nastavak borbe kojom će, kako tvrdi, dokazati izbornu krađu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar