Tramp: Izbori se rešavaju pred Vrhovnim sudom

Svet 11. dec. 202022:34
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Chris Kleponis

Američki predsednik Donald Tramp najavio je da će se „najvažniji slučaj u istoriji“ odigrati pred Vrhovnim sudom SAD. Država Teksas pokrenula je spor kojim se traži blokada zasedanja elektora iz četiri države, Mičigena, Džordžije, Pensilvanije i Viskonsina za koje Tramp tvrdi da je u njima bilo izbornih nepravilnosti.

On je to napisao na svom Tviter profilu, aludirajući na tužbe podnete u vezi sa američkim predsedničkim izborima.

„Ako Vrhovni sud pokaže mudrost i hrabrost, američki narod će pobediti u verovatno najvažnijem slučaju u istoriji i naš izborni proces ponovo će biti poštovan“, napisao je Tramp.

​Država Teksas pokrenula je spor kojim se traži blokada zasedanja elektora iz četiri „kolebljive“ države, Mičigena, Džordžije, Pensilvanije i Viskonsina. To su države za koje Tramp tvrdi da je u njima bilo izbornih nepravilnosti, te da su nepravilno proglasile pobedu Džoa Bajdena.

Teksas u tužbi, koju je podržalo 18 drugih saveznih država, tvrdi da su četiri sporne države uzurpirale autoritet koji Ustav daje zakonodavcima i promenile izborna pravila čineći ih otvorenim za prevare.

Sa druge strane, u odbranu četiri tužene države stale su 22 druge federalne američke države, zatraživši od Vrhovnog suda SAD da odbaci tužbu.

Džordžija, Pensilvanija, Viskonsin i Mičigen odgovorile su na tužbu Teksasa u predviđenom roku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar