Tramp se vratio u Belu kuću, poručuje: Ne plašite se

Svet 06. okt. 202007:17 > 11:39
Podeli:
Tramp
Foto: Ken Cedeno / Zuma Press / Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp poručio je Amerikancima po povratku u Belu kuću posle trodnevnog boravka u bolnici da "izađu" i da se ne plaše koronavirusa.

Opisujući Trampov povratak kao dramatičan, svetski mediji prenose da je on, nakon što je izašao iz helikoptera i popeo se stepenicama na balkon na južnoj strani rezidencije, skinuo masku i novinarima rekao da se oseća „zaista dobro“.

Kako primećuju mediji, američki predsednik, koji je od početka pandemije umanjivao značaj koronavirusa, nakon što je na balkonu mahao, salutirao i pokazivao podignute palčeve, ušao je u Belu kuću ne noseći masku.

Pročitajte još:

U video snimku iz Bele kuće objavljenom na Tviteru, Tramp je pozvao Amerikance da se ne plaše korone i ne dozvole da dominira njihovim životima.

„Mnogo sam naučio o koronavirusu i jedna stvar je sigurna: ne dozvolite da dominira vašim životima. Ne plašite ga se. Pobedićete ga. Imamo najbolju medicinsku opremu, najbolje lekove, sve nedavno razvijeno i pobedićete ga“, rekao je Tramp.

Naveo je da se nije dobro osećao, ali da je mogao da izađe još pre dva dana jer se osećao sjajno, bolje nego pre 20 godina.

Donald Trump
Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

„Mi smo najveća zemlja na svetu. Vraćamo se nazad na posao i kao vaš lider moram to da uradim iako znam da postoji opasnost. Izađite, budite oprezni, ali to je u redu, sad sam dobro, možda sam imun, ne znam. Ali ne dajte da dominira vašim životima, izađite“, poručio je Tramp i dodao da vakcina stiže „momentalno“.

Predsednikov lekar, Šon Konli, rekao je prethodno novinarima ispred bolnice Volter Rid da je Tramp „u poslednja 24 sata zadovoljio standardne bolničke kriterijume da bude otpušten iz bolnice, i da – iako nije „potpuno van opasnosti“ može da ode kući.

Donald Trump
Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Konli je dodao da Tramp (74) nije imao temperaturu više od 72 sata i da ima normalan nivo kiseonika.

„Iako nije potpuno van opasnosti, tim i ja smo saglasni da naše evaluacije, a što je najvažnije – njegov klinički status, podržavaju predsednikov bezbedan povratak kući, gde će 24 sata dnevno imati najbolju medicinsku negu na svetu“, rekao je Konli.

Pročitajte još:

Trampov tim lekara saopštio je i da će predsednik petu dozu leka remdesivir dobiti u utorak u Beloj kući.

Konli, koji je osteopatski lekar i komandant u američkoj mornarici, nije odgovorio na neka pitanja, kao što je pitanje o stanju predsednikovih pluća, pozivajući se na pravo pacijenata na privatnost, prenosi Rojters.

Pored remdesivira, predsednik Tramp uzima steroid – deksametazon – koji se obično ne daje kod blagih ili umerenih slučajeva koronavirusa.

Očekuje se da će Tramp oporavak nastaviti u Beloj kući, gde će o njemu celodnevno brinuti tim lekara i medicinskih sestara.

Kada se predsednik Donald Tramp vrati na posao, posle boravka u bolnici zbog koronavirusa, njegovi radni prostori biće smešteni u privremenoj kancelariji na nivou podruma pored bolničkog krila Bele kuće, javio je Si-En-En, pozivajući se na obaveštene izvore.

Otkriveno je da je Tramp pozitivan na koronavirus u petak ujutru.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar