Novac ne znači besmrtnost: Milijarderi stradali u nesrećama

Svet 29. mar. 202110:42 > 17:51
Podeli:
Foto:Martin Rickett / PA Images / Profimedia/EPA-EFE/ETIENNE LAURENT/EPA-EFE/PPF/Nancy Kaszerman / Zuma Press / Profimedia/Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Najbogatiji čovek u Češkoj, Petr Kelner poginuo je u subotu u saobraćajnoj nesreći na Aljasci prilikom pada njegovog helikoptera. Kelner je bio poznati milijarder i biznismen, a ovo nije prvi put da se u svetu dešavaju slične tragedije u kojima stradaju poznate ličnosti.

Kelner je poginuo u padu helikoptera na Aljasci, zajedno sa još četiri osobe, a istraga je još uvek u toku.

On je bio najbogatija osoba u Češkoj sa bogatstvom od 15,7 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera, a kontrolisao je brojna preduzeća u oblasti telekomunikacija, proizvodnje, medija, biotehnologije i drugih oblasti.

Tragedije slične ovoj neretko se dešavaju u svetu poznatih, a poslednjih godina desilo se nekoliko značajnih:

Oliver Deso, francuski milijarder

Poznati francuski milijarder i bivši član Nacionalne skupštine poginuo je 7. marta ove godine prilkom pada helikoptera na severozapadu Francuske. Stradao je u svojoj 69. godini kada je hteo da poseti svoju porodičnu kuću u Normandiji. Bio je sin poznatog industrijalca, a prema Forbsovoj listi bio je 361. najbogatiji čovek na svetu.

Deso je bio poznati republikanac, a njega se oprostio i sam predsednik Emanuel Makron koji je tom prilikom rekao da je to veliki gubitak za Francusku.

Kris Klajn, milijarder iz SAD

Poznati milijarder stradao je 2019. prilikom pada helikoptera na Bahamima. U trenutku nesreće Klajn je bio između ostalog i sa svojom ćerkom. Milijarder se obogatio u poslovima sa ugljem. Nije bilo poznato koji je razlog nesreće.

Nakon ulaska u posao sa ugljem u rudnicima, Klajn je dobio nadimak „kralj uglja“, zbog svoje uspešnosti u radu. Bogatstvo Klajna procenjeno je na 1.8 milijardi dolara.

Stiv Foset, avanturista i milioner

Poznati avanturista stradao je 2007. godine, ali olupine njegovog aviona pronađene su tek 13 meseci kasnije nakon intenzivne potrage. Olupina je pronađena u Kaliforniji, gde je on često leteo s obzirom na to da je bio poznat po svojim akrobacijama.

Pored toga što je bio milioner, Foset je bio nosilac brojnih svetskih rekorda. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a bio je prvi čovek koji je obišao svet u balonu i prva osoba koja je letela samostalno avionom širom sveta bez dodatnog točenja goriva.

Stivova žena bila je zahvalna nakon što su pronašli telo njegovog muža i tom prilikom rekla da je jedan mučan period njenog života okončan.

Natalija Fileva, milionerka iz Rusije

Poznata ruska milionerka stradala je u padu helikoptera u blizini Frankfurta u Nemačkoj. U prvom trenutku nije bio poznat uzrok nesreće. Fileva je bila jedna od najbogatijih žena u Rusiji, a prema Forbsovoj listi bila je četvrta žena u svetu po prihodima.

Njeno bogatstvo procenjeno je na 660 miliona dolara.

Kobi Brajant, legendarni košarkaš

Foto: EPA/PAUL BUCK

Košarkaš je poginuo u padu svog privatnog helikoptera u januaru 2020. godine, a tom prilikom stradalo je devet osoba. Nesreća se dogodila u Kaliforniji, a prema rečima očevidaca požar je buknuo u avionu pre nego što se srušio i pao na tlo.

Petostrukog NBA šampiona Brajanta mnogi su smatrali jednim od najboljih igrača svih vremena. Celu dvadesetogodišnju karijeru proveo je u Los Anđeles Lejkersima. Povukao se u aprilu 2016. godine.

Njegova smrt pogodilaje fanove širom sveta s obzirom na to je Kobi bio neko na čijim igrama su odrastale generacije mladih košarkaša.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar