Požar u kovid bolnici odneo 14 života, strahuje da će biti 30 mrtvih VIDEO

Svet 09. sep. 202109:41 > 10:34
Podeli:

Veliki požar izbio je sinoć u kovid bolnici u Tetovu. Zasad je pronađeno 14 beživotnih tela, ali se procenje da će u toku dana ta brojka rasti, te se očekuje preko 30 žrtava tragedije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Požar je izbio oko 21 časova, a hitne službe i vatrogasci su odmah reagovali i stigli na lice mesta. Uprkos brzo reakciji, bolnica je potpuno izgorela.

Na snimcima koje su očevici objavili na društvenim mrežama vidi se kako vatrena stihija guta novoizgrađenu bolnicu, dok se gust dim širi gradom.

Iako tačan razlog izbijanja požara još uvek nije poznat, postoje sumnje da je tragediju uzrokovala eksplozija boce sa kiseonikom. Direktor bolnice Gzim Nuredini izjavio je da žrtve još uvek pronalaze u ruševinama nekadašnjeg kovid objekta, kao i da identiteti mnogih nisu poznati.

Tamošnje vlasti su objavile da su tela 14 nastradalih prevezena u forenzički centar, jer je istraga o nesreći u toku. Premijer Zoran Zaev izrazio je saučešće porodicama žrtava i istakako da je reč o velikoj tragediji, koja će se dugo pamtiti.

Pokrenuta istraga o požaru

Kovid bolnica izgrađena je nedavno zbog velikog broja novozaraženih u Severnoj Makedoniji. U procesu izgradnje prijavljeno je nekoliko infrastukturnih nepravilnosti, ali je izvođač radova obećao da će sve biti sanirano u najskorijem roku.

Vlada Severne makedonije zakazala je za danas u 10 sati vanrednu sednicu zbog izbijanja požara, a rezultati istrage očekuju se u narednim danima.

Jutro nakon tragedije – bol i neverica 

Stravičan požar ostavio je za sobom neverovatne prizore pustoši i tuge zbog onih koji su nastradali. Nakon gašenja požara počeo je proces sanacije štete, čije će razmere tek biti poznate u narednom periodu. Samo je pepeo ostao od građevine koja je bila namenjena lečenju najtežih kovid pacijenata, dok porodice tuguju za žrtvama. Mnoge od njih još nisu identifikovane, pa postoje oni koji ne znaju šta se desilo sa njihovim najmilijima.

Makedonija, Tetovo, Kovid bolnica, požar, nesreća, izgorela kovid bolnica
Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

Ministar zdravlja Venko Filipče noćas je stigao do uništenog objekta i izrazio saučešće porodicama koje su pogođene požarom. On je saopštio da je određeni broj povređenih prebačen u bolnicu u Skoplju, jer Tetovo nema kapacitete da primi sve kojima je pomoć potrebna.

Makedonija, Tetovo, Kovid bolnica, požar, nesreća, izgorela kovid bolnica
Foto: TANJUG/AP Photo/Visar Kryeziu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar