Pakistanska aktivistinja pronađena mrtva u Torontu

Svet 22. dec. 202015:16
Podeli:
Foto. Printscreen/YouTube/TIMES NOW

Telo Karime Baloh, pakistanske aktivistkinje i borca za ljudska prava pronađeno je u Torontu gde je pet godina živela u egzilu.

Pročitajte još:

Baloh, 37, iz zapadnog Pakistana bila je žestoki kritičar pakistanske vojske i države. Policija Toronta pokrenula je potragu za njom nakon što je prijavljeno da je nestala u nedelju, da bi nekokliko sati kasnije njeno telo bilo pronađeno.

Policija je saopštila da „ne veruju da je bilo sumnjivih okolnosti“ u vezi njene smrti.

Balohova je 2015. pobegla iz Pakistana nakon što je optužena za terorizam. I u izgnanstvu nastavila je da se bori za prava ljudi rodnog Baločistana a bliski prijatelji i saradnici kažu da je zbog toga dobijala pretnje smrću.

Baločistan provincija je poprušte dugogodišnjih nemira a Balohova je bila poznata ličnost u regionu i prva žena na čelu studentske organizacije BSO koja je jasnije zabranjena.

Aktivizmom je počela da se bavi 2005. kada je protestovala zbog nestalih noseći fotografiju jednog od svojih nestalih rođaka. Aktivisti u ovoj oblasti tvrde da borci za ljudska prava poslednjih godina često nestaju dok pakistanska vojska demantuje optužbe da brutačno guši pozive za autonomiju regiona.

Više članova porodice Balohove, uključujući ujaka i strica, koji su bili povezani sa pokretom otpora nestalo je poslednjih godina a njihova tela su kasnije pronađena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar