Toplotni talas u Kanadi izazvao stotine iznenadnih smrti

Svet 01. jul. 202109:00
Podeli:
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Kanada je pogođena talasom rekordnih vrućina, a stotine iznenadnih smrtnih slučajeva se povežuju za toplotnim talasom, saopštili su kanadski zvaničnici.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema zvaničnim podacima, u proteklih pet dana je evidentirano 486 smrtnih slučajeva samo u provinciji Britanska Kolumbija, što je porast od 195 odsto u odnosu na smrtnost tokom ovog perioda u prethodnim godinama, prenosi BBC.

Premijer Kanade Džastin Trido izjavio je saučešće porodicama preminulih od kojih su mnogi bili stariji ljudi.

Neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine izmerene su širom Severna Amerike, a načelnica pogrebne službe u Britanskoj Kolumbiji Liza Lapuant juče je izrazila uverenje da je povećana smrtnost povezana sa ekstremnim vremenskim prilikama u ovoj kanadskoj provinciji.

One je naglasila da su mnogi od preminulih živeli sami u kućama koje nisu imale dobru ventilaciju.

Na severozapadu SAD u državi Oregon juče su prijavljena 63 smrtna slučaja povezana sa toplotnim talasom, a samo u okrugu Maltnoma, nedaleko od Portlanda od petka je preminulo 45 ljudi, prenosi Rojters.

„Ovo je zaista zdravstvena kriza koja je potvrdila koliko smrtonosan može biti talas ekstremnih vrućina. Kako leto odmiče, vreme će biti još toplije i bićemo suočeni sa još ovakvih situacija“, upozorila je dr Dženifer Vajns, načelnica zdravstvne službe u okrugu Maltnoma.

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da „klimatske promene izazivaju produžene periode ekstremnih vrućina i suše“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar