Tomislav Tomašević je novi gradonačelnik Zagreba

Svet 30. maj. 202121:08 > 21:54
Podeli:
Tomislav Tomasevic
Tomislav Tomašević slavi pobedu na izborima Foto:Sanjin Strukic/PIXSELL

Prema preliminarnim rezultatima, Tomislav Tomašević, kandidat platforme "Možemo", izabran je za gradonačelnika Zagreba. Marko Filipović vodi u Rijeci ispred Davora Štimca, dok je novi gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

U Zagrebu je obrađeno 99,17 posto biračkih mesta, javlja Jutarnji.hr. Tomašević je osvojio 197.845 glasova, a njegov protivkandidat iz desničarskog Domovinskog pokreta Miroslav Škoro ima 31,73 odsto glasova, odnosno 105.185. Ivan Penava ostaje vukovarski gradinačelnik! Pobijedio je HDZ-ovog Nikolu Mažara.

Marko Marušić novi je bjelovarsko-bilogorski župan nakon što je uverljivo pobedio Damira Bajsa javlja Jutarnji.hr.

Takođe, ovaj hrvatski portal javio je i da je Marko Jelić novi je župan šibensko-kninski! Jelić je uverljivo pobedio ispred HDZ-ovog Gorana Pauka.

SDP-ova Kristina Ikić Baniček proglasila je pobedu u Sisku, iako po rezultatima DIP-a vodi za tek stotinjak glasova ispred HDZ-ove Željke Josić.

„U drugom krugu smo ostvarili svoje ciljeve. Penava je ostao gradonačelnik Vukovara, osvojili smo Slatinu, Županju, Gradinu… Domovinski pokret je ozbiljna politička snaga. Moramo se boriti čak i kad je izvjesno da nećemo pobijediti. Znam da će brojni analitičari reći – eno, Škoro je opet izgubio. Ali mi stranka koja ima svoj put, nismo kontaminirani, novo smo svjetlo na putu demokršćanstva“, rekao je Miroslav Škoro koji je izgubio izbore u Zagrebu.

Škoro je potom čestitao Tomaševiću na pobedi i zatražio od okupljenih da aplauzom pozdrave novog gradonačelnika što su oni i učinili.

Inače je, Tomašević, lider zeleno-leve koalicije „Možemo!“, a Škoro Domovinskog pokreta. I ranije su brojni analitičari isticali da postoje velike šanse da se desi preokret i da Tomašević odnese pobedu.

Kada je reč o ostalim gradovima, trenutno u Splitu vodi Ivica Puljak sa 16.506 (60,31 odsto) glasova naspram svog protivnika Vice Mihanovića koji ima 10.864 (39,78 odsto) glasova prema 50,92 odsto obrađenih glasova.

U Rijeci je Marko Filipović u prednosti sa osvojenih 55,07 odsto glasova dok je njegov rival Davor Štimac osvojio 44,93 odsto glasova na 62,38 posto obrađenih biračkih mesta.

Ivan Radić sa osvojenih 62,69 odsto glasova vodi protiv Berislava Mlinarevića u Osijeku koji je osvojio 37,31 odsto glasova. U Zadru Branko Dukić ima 7.565 (54,65 odsto) glasova i vodi naspram Marka Vučetića koji ima 6.277 (45,35 odsto) glasova.

U Dubrovniku Mato Franković vodi sa osvojenih 3.640 (59,82 odsto) glasova naspram Pere Vićana koji ima 2.445 (40,18 odsto) glasova.

U Hrvatskoj je u nedelju održan drugi krug lokalnih izbora, a za mesto gradonačelnika glavnog grada Hrvatske se bore Tomislav Tomašević i Miroslav Škoro. Birališta su zatvorena u 19.00 sati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar