„To je monstruozno. Putin je lud“: Čemu služi ruska pomoć SAD

Svet 03. apr. 202015:36
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN

Na njujorški aerodrom "Džon F. Kenedi" sleteo je ruski avion sa pomoći koju je Vladimir Putin poslao Amerikancima. Taj potez šokirao je sve koji znaju za komplikovan odnos dve zemlje još od hladnoratovskih vremena, pa sve do optuži za mešanje Rusije u prošle američke predsedničke izbore.

Rusi su veoma ljuti, jer smatraju da je Putin u sred krize u toj zemlji olako dao vredne respiratore Amerikancima. Međutim, ni Amerikanci nisu presrećni.

REUTERS/Stefan Jeremiah/Guliver

„To je monstruozno. Putin je lud“- rekao je ruski opozicionar Aleksej Navaljni na Tviteru. „Rusija je ustvari prodala Americi maske i medicinsku opremu, kada doktori i sestre širom zemlje nemaju maske i u situaciji su da će zaraziti jedni druge“.

Mnogi Rusi dele njegovo mišljenje i smatraju da je reč o Putinovoj PR akciji. Lekari u Moskvi su rekli Novaja Gazeti da su im tražili da sami šiju svoje maske. Alijansa doktora, sindikata medicinskih radnika koji često kritikuje vlast, kaže da skupljaju pare širom zemlje da kupe zaštitnu opremu za osoblje, i šokirani su što se ista šalje u Sjedinjene dražve.

„Ovo je sprdnja sa svime“, napisali su na Tviteru.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov je napisao da se u ovom trenutku „resursi alociraju zemljama koje su najviše pogođene koronavirusom. I nama će možda trebati pomoć spolja. Imamo prijatelje koji su spremni da nam pomognu“.

U Rusiji je zvanično 2.337 slučajeva korone i 17 mrtvih, ali mnogi sumnjaju u tako male brojke.

Vladimir Putin je u izolaciji nakon što se rukovao sa lekarom koji je posle bio poztivan na koronavirus.

Foto:EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT

U Americi je više od 5.000 umrlih i preko 220.000 zaraženih. To je petina od ukupnog broja zaraženih u svetu.

Sa druge strane, Tramp je veoma rado prihvatio pomoć iz Rusije.

„To je lep gest. Ako pošalju stvari koje nam trebaju, ja ću da ih prihvatim. Nisam zabrinut zbog ruske propagande. Dao nam je veoma kvalitetne stvari koje će spasiti noge živote. Svakog dana ću prihvatiti takve poklone“, rekao je sinoć američki predsednik.

„Mogao sam da kažem hvala ili – ne, hvala. Veoma je to lepo od predsednika Putina“.

Putin je ponudio pomoć u ponedeljak, kada su on i Tramp razgovarali telefonom.

U sredu je avion sleteo u Njujork. Nosio je 60 tona respiratora, maski i druge zaštitne opreme. Majk Pompeo je potvrdio da je oprema plaćena, ali nije otkrio sumu.

Američki zvaničnici sumnjaju u Putinove motive.

„Ovde nema šta da se vidi. SAmo ruski vojni avion koji sleće na JFK sa 60 tona opreme. Orkan propagande, dok naša vlada bezuspešno pokušava da preuzme lidersku ulogu u borbi protiv koronavirusa u svetu“, napisao je iskusni diplomata Bret Mekgurk.

„To je poklon za Kremlj, a ne poklon Kremlja“; napisao je bivši glavnokomandujući američke vojske u Evropi Ben Hodžis.