„To bi mogao da bude kraj civilizacije“: Najsumornije predviđanje Bila Gejtsa

Svet 10. jun 202211:25 > 11:31
Podeli:
Bil Gejts
Bil Gejts Foto:EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Jedan od najmoćnijih ljudi na svetu i osnivač Majkrosofta Bil Gejts ponovo ima sumorno predviđanje. Ovoga puta upozorava da bi naredna epidemija mogla da bude smrtonosnija od koronavirusa.

Kako je rekao, cena pandemije kovid-19 je zapanjujuća, kako u smislu izgubljenih ljudskih života, tako i ekonomske aktivnosti. Ali Gejts veruje da je čovečanstvo imalo srećne što virus nije bio još razorniji.

Pročitajte još:

„Moram da kažem, s obzirom na broj žrtava ove pandemije, 20 miliona mrtvih širom sveta, milion u SAD, i moglo je biti mnogo fatalnije. Imali smo sreće da je stopa smrtnosti bila oko 0,2%“, rekao je Gejts za „Tajms“ tokom samita „TIME 100“ u Njujorku u utorak.

Zvanični broj umrlih od korona virusa na globalnom nivou je oko 6,3 miliona, stručnjaci procenjuju da je stvarni broj umrlih mnogo veći.

Gejts je upozorio da ne treba računati na sličnu sreću tokom sledeće globalne pandemije.

„Ako se pojavi još jedan virus sa sličnom virulentnošću, ali sa mnogo većom stopom smrtnosti - recimo, 5% - to bi mogao biti kraj civilizacije“, rekao je Gejts za Tajm.

"Šansa da se dogodi još jedna pandemija u idućih 20 godina veća je od 50 odsto", dodao je.

Gejts je rekao i da bi u sklopu preventivnih mera i pripreme za sledeću pandemiju trebalo izdvojiti najmanje milijardu dolara na svetskom nivou. Osnivač Majkrosofta je pozvao svetske čelnike da oforme globalni tim od nekoliko hiljada stručnjaka za zarazne bolesti.

"Oni sa svojim usaglašenim stavovima mogu pomoći čovečanstvu da bezbolnije i lakše prebrodi razorne pandemije", kazao Gejts.

Tom organizacijom bi trebalo da upravlja Svetska zdravstvena organizacija. Kako kaže, jedna od glavnih uloga udruženih naučnika bila bi obveza izvođenja vežbi izbijanja epidemije u pojedinim državama kako bi se proverilo koliko su pripremljene.

BONUS VIDEO: Rešenja Bila Gejtsa za klimatske promene

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar