Tesla bivšem radniku mora da isplati 130 miliona dolara zbog rasizma

Svet 05. okt. 202110:26
Podeli:
Foto:shutterstock By Nadezda Murmakova

Američki savezni sudija u ponedeljak je naredio kompaniji Tesla Inc da plati više od 130 miliona dolara odštete bivšem radniku Afroamerikancu, nakon što je otkriveno da je bio izložen rasno neprijateljskom radnom okruženju.

Pročitajte još:

Sudija je rekao da kompanija nije preduzela razumne korake da se Oven Dijaz, radnik na ugovor koji je bio zaposlen kao operater dizalice u fabrici Tesla Fremont 2015. i 2016. godine, rasno ne zlostavlja.

U poruci zaposlenima koju je kompanija Tesla objavila na svojoj veb stranici, navodi se da se suđenje odnosi na rasne uvrede koje su se dogodile u fabričkom pogonu i rasističke grafite u toaletima.

Takođe je rečeno da se, tri puta kad se Dijaz žalio na maltretiranje, kompanija umešala i pobrinula da se preduzmu mere.

„I dok snažno verujemo da ove činjenice ne opravdavaju kaznu koju je izrekla porota u San Francisku, priznajemo da 2015. i 2016. godina nisu bile savršene“, saopšteno je iz Tesle.

Pre nego što je suđenje počelo, predsedavajući sudija Vijijem Orik odbacio je pokušaje Tesle da isključe jednog porotnika iz porote rekavši da veruje da je taj pokušaj bio rasno utemeljen i „namerno diskriminatoran.“

Iz Tesle je navedeno da su od vremena kad je Dijaz radio u fabrici Fremont, uvedene promene koje uključuju timove posvećene istraživanju pritužbi zaposlenih i brige da zaposleni imaju jednake mogućnosti u kompaniji.

Prošle godine je proizvođač automobila otkrio u svom prvom izveštaju o rasnoj raznolikosti da Afroamerikanci čine četiri odsto vodećih pozicija u Tesli, i deset odsto radnika.

BONUS VIDEO: Ilon Mask – čovek koji živi budućnost

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar