Terorista Brejvik iz zatvora poslao pisma preživelima i porodicama žrtava

Svet 29. nov. 202117:27 > 17:29
Podeli:
Anders Bering Brejvik, Utoja
Anders Bering Brejvik Foto: EPA/LISE AASERUD

Norvežanin Anders Brejvik, ekstremista, terorista i masovni ubica, koji je 22. jula 2011. godine ubio 77 ljudi na ostrvu Utoja, poslao je iz zatvora pisma preživelima i porodicama ubijenih u ovom krvavom napadu.

PROČITAJTE JOŠ:

Pisma sadrže odlomke iz njegovog manifesta, koji je pripremio pre krvavog masakra u Oslu i na ostrvu Utoja, a za koji je osuđen na 21 godinu zatvora, prenose lokalni mediji.

I članovi takozvane „Grupe za podršku“, organzacija koja podržava pogođene terorističkim napadima, kao i omladinske divizije Norveške laburističke partije, čiji su članovi bili meta napada 2011. godine, kao i parlamentarni predstavnici i javni zvaničnici, nedavno su primili pisma koja se sastoje od osam stranica. Pisma su sadržala propagadnu o nadmoći belaca.

Prema izveštajima, Bejkvik je iz svoje ćelije prethodno poslao i primio oko 3000 cirkularnih pisama do 2016. godine, kada je sud odredio strogi režim kontrole kako bi sprečio zatvorenika da uspostavi kontakt sa ljudima koji dele njegove ideje van zatvora, prenosi RT.

Norveški političar Torbjorn Vereide je takođe dobio pismo od ovog masovnog ubice. Istakao je da mu je bilo veoma neprijatno.

„Apsurdno je da vam neko ko je uperio oružje u vas, sada šalje pismo“, poručio je on.

BONUS VIDEO: Sukobi poljske vojske i migranata na granici sa Belorusijom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar