Tenzije rastu: SAD šalju dva vojna broda u Crno more

Svet 09. apr. 202119:02
Podeli:
Foto: EPA/TIBOR ROSTA

Sjedinjene Američke Države uputiće dva ratna broda u Crno more sledeće nedelje, saopštila je danas Turska, dok Rusija izražava zabrinutost zbog povećanih aktivnosti mornarica zemalja koje nisu u tom regionu.

„Diplomatskim kanalima nam je pre 15 dana poslato obaveštenje da će dva američka ratna broda preći u Crno more u skladu sa Konvencijom iz Montrea. Brodovi će ostati u Crnom moru do 4. maja“, saopštilo je tursko ministarstvo spoljnih poslova.

Američki brodovi biće u Crnom moru od 14. i 15. aprila, prenose mediji.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sporazum iz Montrea iz 1936. godine daje Turskoj kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardaneli koji povezuju Sredozemno sa Crnim morem. Takođe ograničava pristup ratnih brodova i reguliše plovidbu stranih teretnih brodova.

Zamenk ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško rekao je da se broj poseta zemalja NATO i dužina boravka njihovog boravka povećava, prenela je agencija Interfaks.

Pozvajući se na očevica koji prati kretanje brodova kroz Bosfor, agencija Rojters je prenela da su SAD i NATO povećali prisustvo u Crnom moru ranije ove godine, kada je administracija predsednika Džozefa Bajdena preuzela vlast.

Zapadne zemlje izražavaju zabrinutost zbog navoda Ukrajine da Rusija povećava vojno prisustvo na granici sa Ukrajinom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da kretanje ruskih trupa kroz rusku teritoriju ne treba da uznemiri druge zemlje zato što Rusija ne predstavlja pretnju drugim državama, uključujući Ukrajinu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar