Telefoni kompanije Šaomi pod lupom u Nemačkoj

Svet 29. sep. 202123:05
Podeli:
Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Nemačka savezna agencija za sajber bezbednost BSI sprovodi tehničku proveru mobilnih telefona kineske kompanije "Šaomi", rekao je portparol nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova za Rojters.

Portparol nije izneo više detalja o tome kakvu vrstu provere agencija sprovodi.

Litvansko državno telo za sajber bezbednost je objavilo prošle nedelje da telefoni Šaomija, navodno, imaju ugrađenu opciju za otkrivanje i cenzurisanje pojmova kao što su „Slobodan Tibet“, „Živela nezavisnost Tajvana“ ili „Pokret za demokratiju“.

„Šaomi“ je početkom ove nedelje saopštio da angažuje nezavisne eksperte, kao treću stranu, da procene tvrdnje Litvanije o tome da njegovi pametni telefoni imaju ugrađenu opciju cenzure.

Kineska kompanija nije bila dostupna za komentar o proveri njenih mobilnih uređaja u Nemačkoj, navodi Rojters.

„Šaomi“ je prvi put izbio na vodeću poziciju kao najbolji prodavac pametnih telefona u Evropi u drugom kvartalu 2021. godine, isporučivši rekordnih 12,7 miliona jedinica, prema podacima agencije za istraživanje tržišta „Stratedži Analitiks“.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Zajedno sa drugim kineskim rivalima koji koriste operativni sistem Android, „Šaomi“ je kontinuirano beležio rast tržišnog udela nakon uvođenja američkih sankcija protiv „Huaveja“, zbog kojih je ovaj nekada dominatni globalni proizvođač smartfona izgubio tu poziciju.

BONUS VIDEO: Pomozimo deci da zbog mobilnog ne izgube vezu sa stvarnošću

Komentari

Vaš komentar