Tela poginulih u nesreći u Hrvatskoj prevezena na Kosovo

Svet 28. jul. 202119:15
Podeli:
Saobracajna nesreca Slavonski brod
Saobraćajna nesreća Slavonski brod Foto:BETAPHOTO/HINA

Tela poginulih u saobraćajnoj nesreći kada je kosovski autobus sleteo sa autoputa kod Slavonskog Broda u Hrvatskoj, dopremljena su na Kosovo 28. jula oko 13:30 časova. Tela poginulih su na Kosovo prevežena drumskim saobraćajem preko Crne Gore i Albanije, jer Srbija ne priznaje dokumentaciju u vezi ovog slučaja.

Sinoć je (27. jula) grupa od 21 putnika iz autobusa stigla na Međunarodni aerodrom u Prištini, organizovanim letom iz Osijeka u Hrvatskoj.

Njih su dočekali predsednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik Skupštine Gljauk Konjufca, a potom su u organizaciji Vlade prebačeni do mesta u kojima žive njihove porodice.

Osmani, Kurti i Konjufca su preživelima u nesreći još jednom poželeli brz oporavak uz navode da će imati podršku kosovskih institucija.

Još se ne zna kada će druga grupa povređenih putnika, koja se nalazi na lečenju u Slavonskom Brodu, biti vraćena na Kosovo.

U autobusu koji je 25. jula sleteo sa ceste je bilo ukupno 67 putnika i dva vozača a u nesreći je poginulo deset osoba, dok je više od 40 zadobilo teške i lakše telesne povrede.

U nesreći je poginuo i jedan od vozača autobusa, dok je drugom, koji je u trenutku nesreće bio za volanom, hrvatsko Županijsko tužilaštvo odredilo istražni pritvor od 30 dana zbog opasnosti od bekstva.

Kako je saopšteno iz Županijskog državnog tužilaštva, postoji osnovana sumnja da je vozač autobusa (52) počinio krivično delo izazivanje saobraćajne nesreće, odnosno da se u stanju umora i nesposobnosti za sigurno upravljanje vozilom, nije kretao na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba te je skrenuo u desnu stranu na travnatu površinu sa južne strane.

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitia na konferenciji za novinare u Prištini izjavio da još 15 povređenih nastavlja lečenje u slavonskobrodskoj bolnici, a da se još dvoje nalaze na odeljenju intenzivne nege, od kojih je jedan u kritičnom stanju.

Takođe, četvoro povređenih je odlučilo da se vrati u Nemačku, dok je jedan prebačen u Zagreb na lečenje.

Govoreći o vozaču autobusa kome je u Hrvatskoj određen pritvor, ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja je rekao da su kosovske vlasti u kontaktu sa hrvatskim o mogućnostima njegovog povratka na Kosovo, uz napomenu da između dve zemlje ne postoji sporazum o izručenju.

BONUS VIDEO: Saobraćajna nesreća kod Slavonskog Broda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar