Teksas ukida obavezno nošenje maski i vakcinaciju

Svet 30. jul. 202118:13
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Guverner Teksasa Greg Abot potpisao je danas uredbu kojom se ukida obavezno nošenje maski, kao i obavezna vakcinacija za zaposlene u vladinim agencijama i opštinama širom te američke savezne države. Abot je branio potez izjavom da će "uredba dati jasnoću i uniformisati borbu protiv kovida-19 u Teksasu''.

Abot je potpisao uredbu dan nakon što su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučili da se u zatvorenim javnim prostorima obavezno nosi maska, bez obzira na vakcinacioni status i da to važi za oblasti gde ima najmanje 50 slučajeva na 100.000 stanovnika u prethodnih sedam dana, javlja „Njujork post“.

„Kako bismo obezbedili da članovi nijednog vladinog telo nisu u obavezi da nose maske, sledeći zahtev će se primeniti – niko ko radi za državne službe, uključujući i u okruzima, gradovima, školama, i javnom zdravstvu, neće morati da nosi masku, niti će moći da natera drugu osobu da nosi masku“, navodi se u Abotovoj uredbi.

Abot je branio potez izjavom da će „uredba dati jasnoću i uniformisati borbu protiv kovida-19 u Teksasu“.

Odluka guvernera Teksasa usledila je samo dan nakon što je američki predsednik Džo Bajden najavio niz novih mera među kojima je obavezna potvrda o vakcinaciji za milione zaposlenih u federalnoj službi ali i obavezno nošenje maski za nevakcinisane i držanje socijalne distance.

Takođe, zaposleni koji nemaju potvrdu da su vakcinisani moraće da se testiraju jednom nedeljno, a biće im ograničena i poslovna putovanja.

BONUS VIDEO Lambda soj korone

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar