Tatjana se vratila u razrušeni Harkov: Sve je nestalo, ovo je horor FOTO

Svet 27. jun 202220:07 > 21:00
Podeli:
Foto:REUTERS/Alkis Konstantinidis

Tatjana Marčenko, 63-godišnja Ukrajinka odlučila je da se vrati u svoj rodni dom u Harkov. Umesto toplog doma, sačekale su je ruševine. Iako će joj za obnovu kuće biti potrebna poprilična svota novca, odučila je da ostane.

Odeća i dečije igračke bile su razbacane po stazama između izgorelih zgrada, od kojih su mnoge imale ogromne rupe koje su napravile granate.

Pročitajte još:

„Ceo život živim u naselju Saltivka. A sada je sve jednostavno nestalo, ovo je horor“, kaže Marčenko.

Saltivka – naselje u kojoj živi radnička klasa iz sovjetskog doba je prvobitno bilo namenjeno gradskim industrijskim radnicima i njihovim porodicama. U njemu je živelo oko 600.000 ljudi pre rata, što ga je činilo jednim od najvećih kvartova u Evropi. Kako kaže Marčenko, iako skučen, bio je pun energije, piše Gardijan.

Ali od početka ruske invazije pre četiri meseca, Saltivka, koja se nalazi na severoistoku grada, nemilosrdno je granatiran.

Marčenko je, kao i mnogi drugi, napustila Harkov sa svojim mužem u prvim danima rata dok su neprijateljski tenkovi stajali ispred grada.

Harkov Foto: REUTERS/Ricardo Moraes

Vratila se ovog meseca, ohrabrena tvrdnjama prijatelja i zvaničnika da se granatiranje smanjuje nakon uspešne ukrajinske kontraofanzive, koja je potisnula ruske snage sa periferije grada.

Svi oni sada pokušavaju da se snađu u najoštećenijem kvartu Harkova.

Takođe, mnogi stanovnici Saltivke nemaju pristup gasu, struji ili tekućoj vodi. Marčenko svakog dana nosi po nekoliko balona vode do svog stana.

„Barem sam u formi, ali nisam ovako zamišljala penziju“, kaže Tatjana koja je 30 godina radila u lokalnoj pošti.

Ipak, za sebe kaže da je srećnica. U njen stan je ušlo nekoliko komada gelera koji su upali kroz razbijene prozore.

Foto: printscreen/Nova.rs

Neposredno ispod Tatjaninog stana na devetom spratu, ruska raketa MLR uništila je stan njene komšinice i prijateljice Nastije.

„Pogledajte to. Ovde su naša deca odrasla zajedno. Sva ta sećanja su nestala", rekla je Marčenko.

U stanici metroa Heroji rada na severu Saltivke, oko 100 ljudi, uglavnom žena i dece, boravi i dalje, uprkos tome što je metro ponovo otvoren ranije ovog meseca. Da stvar bude gora, relativna smirenost koja je navela Marčenko i druge da se vrate bila je, ispostavila se kao varljiva.

Tokom protekle nedelje, Harkov je doživeo najgore rusko granatiranje, u kojem je stradalo više od 15 ljudi.

Od pogoršavanja ratne situacije u njenom gradu Marčenko strahuje i zbog sina, koji se nalazi na prvim linijama fronta. Svake večeri se za njega moli ispred improvizovanog oltara u stanu.

Harkov, Ukrajina, rat
Foto: EPA-EFE/VASILIY ZHLOBSKY

„Moj sin nije ubica i nije planirao da se prijavi za borbu. Ali nešto se promenilo u njemu nakon što je video da Rusi bombarduju civilne ciljeve. Ipak, drago što brani zemlju", rekla je Marčenko.

Žitelji strahuju da će rat potrajati do proleća

Problem predstavlja i to što se kraj rata ne nadzire. Većina žitelja Saltivke je pesimistična i ne veruje da će se invazija uskoro završiti.

„Ko zna koliko će ovo trajati? I ne možemo još dugo da živimo ovako“, rekao je Artjom Belousov, koji je ostao u Saltivki da bi se brinuo o majci koja ima demenciju.

Zapadni lideri su počeli da upozoravaju da bi mogle proći godine pre nego što udari prestanu. Lokalni zvaničnici strahuju da čak i ako Ukrajina uspe da potisne rusku vojsku iz zemlje, Rusija će i dalje moći da ispaljuje rakete iz Belgoroda, koji se nalazi odmah preko granice.

Harkov Foto: AP Photo/Pavel Dorogoy

Belousov je rekao da se trudio da ne razmišlja o teškim mesecima koji su pred njim.

„Šta ako dođe zima, a mi još uvek nemamo grejanje? Šta će biti s nama", upitao je on.

Dobri odnosi sa Rusima sasečeni u korenu

Nesaglediva šteta načinjena je i na polju međuljudskih odnosa sa Rusima, koji su zbog blizine Harkova granici često posećivali ovaj grad i stekli prijatelja u njemu.

Ali, sve je prekinuto već prvog dana invazije 24. februara.

Harkov Foto: Diego Herrera / Xinhua News / Profimedia

„Sve se promenilo i sada nema povratka“, rekao je Sergej Bolvinov, lokalni šef policije koji od tada odbija da govori ruski na poslu.

U sredu je najveći univerzitet u Harkovu objavio da zatvara odsek ruske književnosti, reorganizujući ga u Odeljenje za slovensku filologiju. Grad takođe planira da preimenuje više od 200 ulica ili trgova koji slave ruske umetnike, pisce i istorijske ličnosti.

BONUS VIDEO: Ponovo napadnut Harkov 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram