Talibani ubili pevača u Avganistanu, nakon zabrane puštanja muzike

Svet 29. avg. 202111:29 > 12:40
Podeli:
Foto:AP Photo/Rahmat Gul

Talibani su ubili avganistanskog pevača Favada Andarabija samo nekoliko dana nakon što su poručili da će zabraniti puštanje muzike na javnim mestima, prema navodima ministra u bivšoj vladi, prenosi Al Arabija.

PROČITAJTE JOŠ:

„Pevač Favad Andarabi je brutalno ubijen u selu Andarab blizu doline Pandžšir, gde deluju snage pokreta otpora protiv talibana“, objavio je na Tviteru bivši avganistanski ministar unutrašnjih poslova Masud Andarabi.

Talibani su zabranili puštanje muzike u javnosti, a njihov portparol Zabihulah Mudžahid je izjavio za Njujork Tajms da je muzika zabranjena u islamu.

„Muzika je u islamu zabranjena, ali nadamo se da možemo da ubedimo ljude da ne rade takve stvari, umesto da vršimo pritisak na njih“, rekao je Mudžahid.

Najveća avganistanska pop pevačica Arjana Sajid objavila je 21. avgusta na Instagramu da je uspela da pobegne iz zemlje i da je na putu za Istanbul.

Talibani pokušavaju da se oglašavanjem u javnosti prikažu u umerenijem tonu u poređenju sa vladavinom iz 1996.-2001.,ali i dalje postoji bojazan, pogotovu kod žena, od povratka Avganistana represivnom režimu koji podrazumeva striktno poštovanje strogih islamskih zakona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar