Talibani zauzeli baze UN: Pretresali kancelarije, tražili obrok za komandanta

Svet 24. avg. 202120:32
Podeli:
Talibani Avganistan Kabul
Talibani u Kabulu Foto:EPA-EFE/STRINGER

Borci talibana zauzeli su neke baze UN u Avganistanu, pretresali kancelarije, a u jednom slučaju su od stražara zahtevali da obezbede obroke za komandanta i njegove ljude, navodi se u internom izveštaju UN.

„Talibani su nas posavetovali da ostanemo u kompleksu radi naše bezbednosti što znači da moramo da tražimo dozvolu pre nego što nameravamo da napustimo prostorije“, navodi se u izveštaju Odeljenja za bezbednost i sigurnost (UNDSS) o proceni rizika.

U izveštaju se navodi i da talibani nisu bili dosledni u postupanju sa osobljem UN, jer su Avganistancima koji rade za UN onemogućili ulazak u neke od prostorija UN.

POGLEDAJTE JOŠ:

Talibani nisu do sada odgovorili na molbu Rojtersa da prokomentarišu ovaj izveštaj UN, ali je njihov portparol Zabihulah Mudžahid izjavio tokom današnje konferenciji za novinare da islamisticka grupa „nastoji da održi dobre diplomatske odnose sa drugim zemljama i želi da inostrane ambasade ostanu otvorene“.

Kada su talibani 15. avgusta preuzeli vlast u Avganistanu Ujedinjene nacije su imale oko 300 stranaca zaposlenih u kancelarijama i bazama UN i oko 3.000 Avganistanaca, a do sada je oko 100 službenika svetske organizacije premešteno u Kazahstan odakle su nastavili da obavljaju svoje poslove.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar