Talibani najavili masovnu kampanju vakcinaciju dece

Svet 07. nov. 202116:01
Podeli:
Foto:EPA-EFE/WATAN YAR

Ministarstvo javnog zdravstva Avganistana koje vode talibani najavilo je danas početak četvorodnevne kampanje vakcinacije protiv dečje paralize za decu mlađu od 5 godina.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom protekle tri godine pre nego što su preuzeli kontrolu nad Avganistanom, talibani su zabranjivali timovima za vakcinaciju koje su organizovale UN da sprovode kampanju od vrata do vrata u delovima zemlje koje su kontrolisali zbog sumnji da bi članovi tima mogli biti špijuni prethodne vlade ili Zapada, prenosi AP.

Zbog te zabrane, previranja i borbi koje su vođene, oko 3,3 miliona dece u protekle tri godine nije vakcinisano.

„Nema sumnje da je dečija paraliza bolest koja će bez lečenja ubiti našu decu ili ih odvesti u trajni invaliditet, tako da je u ovom slučaju jedini ispravan pristup da se sprovede vakcinacija““ rekao je dr Kalandar Ebad, vršilac dužnosti ministra za javno zdravstvo u talibanskoj vladi.

Avganistan i susedni Pakistan jedine su zemlje na svetu u kojima je dečija paraliza i dalje endemska i bolest može izazvati delimičnu paralizu kod dece.

Od 2010. godine u toj zemlji se sprovode redovne kampanje vakcinacije u kojima radnici idu od vrata do vrata i vakcinišu decu, a većinu medicinskih radnika čine žene koje imaju bolji pristup majkama i deci.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar