Talibani imenovali zamenike ministara, nema nijedne žene

Svet 21. sep. 202110:05 > 10:14
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Talibani su danas proširili privremenu vladu imenovanjem zamenika ministara, ali nisu imenovali nijednu ženu, uprkos međunarodnim kritikama koje su usledile nakon što su talibani ranije ovog meseca predstavili kompletan sastav kabineta u kojem su sve muškarci.

Pročitajte još:

Međunarodna zajednica upozorila je da će suditi talibanima prema njihovim postupcima, te da će priznanje talibanske vlade zavisiti od postupanja prema ženama i manjinama.

Portparol talibanske vlade Zabihulah Mudžahid stao je danas u odbranu najnovijih dodataka u sastavu kabineta, navodeći da se u vladi nalaze pripadnici etničkih manjina, poput Hazara, i da bi žene mogle biti dodate kasnije.

„Odgovornost je Ujedinjenih nacija da priznaju našu vladu i da druge zemlje, uključujući i evropske, azijske i islamske, imaju diplomatske odnose sa nama“, rekao je Mudžahid.

Talibani su svoju trenutnu vladu postavili kao privremenu vladu, sugerišući da je promena i dalje moguća, ali nisu rekli da li će ikada biti izbora.

Mudžahid je, takođe, upitan o nedavnim ograničenjima koja su nametnuta devojčicama i ženama, uključujući i o odluci da se devojčicama od 6. do 12. razreda zasad ne dozvoli povratak u učionice.

Mudžahid je rekao da je ovo privremena odluka i da će „uskoro biti objavljeno kada mogu krenuti u školu.“

Dečaci od 6. do 12. razreda nastavili su pohađanje škole tokom vikenda.

BONUS VIDEO: Redovi ispred banaka u Avganistanu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar