VIDEO Brutalno smaknuće 22 komandosa u Avganistanu

Svet 14. jul. 202110:08 > 10:46
Podeli:
Avganistan vojska
Avganistan Foto:EPA-EFE/JALIL REZAYEE

CNN je objavio video uznemirujući snimak na kojem se vidi kako talibani ubijaju avganistanske vojnike. Reč je o pridnicima afganistanske specijalne jedinice, koji su hteli da se predaju, ali su ih talibani ubili. Ovaj krvavi pir dogodio se 16. juna. Ovaj video je šokirao javnost širom sveta i samo je jedan u nizu dramatičnih događaja koji su dolaze iz Avganistana u poslednje vreme.

PROČITAJTE JOŠ:

Na snimku se čuje kako neko vviče: „Predajte se, komandosi, predajte se!“

Potom nenaoružani muškarci izlaze iz zgrade i vidi se da nisu naoružani. Na njih onda zapucaju talibani uzvikujući: „Alahu Akbar“ (Bog je velik). Veruje se da su se ubistva dogodila u blizini granice sa Turkmenistanom, prenosi CNN.

Talibani su 16. juna u gradu Davlat Abad u provinciji Fariab ubili komandose avganistanske specijalne jedinice. Posle žestoke borbe za zadržavanje grada, komandosi su ostali bez municije i bili su okruženi talibanima, kažu svedoci. U jednom video snimku koji traje 45 sekunti, može se čuti kako prolaznik kaže: „Ne pucajte u njih, molim vas da ne pucate“.

Posmatrač poto pita: „Kako to da Paštun ubija Avganistance?“ (Paštuni su glavna etnička grupa u Avganistanu).

Na kraju videa, drugi glas van kamere kaže: „Skinite sve sa njih“. U drugom videu se može čuti kako čovek govori: „Otvorite mu pancir“. Može se potom videti kako jedan borac skida opremu sa tela jednog od komandosa.

Crveni krst je potvrdio da su izvučena 22 tela komandosa.

Ubistvo ovih vojnika je u potpunoj suprotnosti sa naporima talibana da pokažu da prihvataju predaju vojnika i da im u nekim slučajevima plaćaju da odu kući. Talibani kontrolišu 85 odsto teritorije Avganistana. Proširili su kontrolu nad većim delom zemlje kako je došlo do povlačenja stranih trupa.

CNN je došao do nekoliko snimaka tog događaja. Pišu da su proverili njihovu proverio autentičnost i da su razgovarali sa svedocima. Na jednom snimku se može videti kako tela avganistanskih vojnika leže razbacana.

Talibani su tri dana nakon borbi u Davlat Abadu objavili video u kojem se vidi zaplena vojnih kamiona i oružja. Za CNN su istakli da su snimci na kojima oni ubijaju avganistanske vojnike lažni i dodali su da se radi o propagandi vlaste.

Avganistansko ministarstvo obrane negiralo je da talibani drže vojnike, pa su za CNN tvrdili da su oni ubijeni. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amensti Internešenal UK rekla je da su ubistva ratni zločin.

„Ovaj duboko uznemirujući snimak daje uvid u očajnu istuaciju koja se odvija u Avganistanu. Ono čemu svedočima je hladnokrvno ubistvo vojnika koji su se predali – a to je ratni zločin“, rekla je grupa nako što je CNN objavio uznemirujući snimak.

Nekoliko svedoka iz Davlat Abada kazalo je za CNN kako su talibani hladnokrvno pucali na vojnike. Jedan čovek je rekao da su komandosi stigli u grad s nekoliko tenkova, ali da su nakon dva sata borbe ostali bez municije.

„Ubrzo su ih okružili talibani. Zatim su ih odveli na sredinu ulice i sve ih streljali“, rekao je svedok.

Drugi svedok, trgovac koji radi na pijaci, takođe je kazao kako komandosi „nisu pružali nikakav otpor“. „Digli su ruke u vazduh i predali se, a talibani su samo pucali“, rekao je trgovac.

Nakon najave američkog predsednika Džoa Bajdena da će do 11. septembra povući sve američke trupe iz zemlje, širom Afganistana došlo je do raseljavanja desetine hiljada civila, prenosi Index.hr.

Talibani tvrde da su preuzeli kontrolu nad gotovo 200 okruga, uglavnom na severu i severozapadu Avganistana. U ponedeljak su kazali kako je na „hiljade vojnika prebeglo i raširenih ruku prigrlilo Islamski Emirat“.

„Očistili smo od zlonamerne prisutnosti gotovo dvesta okruga“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: Haiti – zemlja pučeva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar