Tajno Kimovo postrojenje: Satelitski snimci otkrili šta Severna Koreje gradi

Svet 17. sep. 202111:58
Podeli:
Foto:Maxar

CNN je došao u posed satelitskih snimaka koji otkrivaju da Severna Koreja proširuje postrojenje za obogaćivanje uranijuma za nuklearno oružje. Prema mišljenju stručnjaka koji su analizirali fotografije one ukazuju na to da ova država namerava da značajno poveća njegovu proizvodnju u bliskoj budućnosti.

Pročitajte još:

Fotografije koje je snimila kompanija Makar pokazuju da je u toku izgradnja fabrike za obogaćivanje uranijuma koja se nalazi u sklopu kompleksa postrojenja za nuklearna istraživanja Longbion, piše CNN.

“Ovo bi Severnoj Koreji da omogući povećanje proizvodnje nuklearnog materijala za oružje za čak 25 odsto”, rekao je Džefri Levis, stručnjak za oružje i profesor na Institutu za međunarodne studije Midleburi.

„Proizvedeni nuklearni materijali najverovatnije će se koroistiti za proizvodnju naoružanja“, dodao je, ističući da je izgradnja u skladu sa prethodnim nastojanjima da se doda prostor u objektu, kojim će se napraviti prostor za više centrifuga i na taj način, povećati proizvdonju uranijuma na godišnjem nivou.

Foto:Maxar

„Otkrivena površina prostire se na otprilike hiljadu kvadratnih metara, što je dovoljno prostora za smeštaj hiljadu dodatnih centrifuga. To znači povećanje kapaciteta fabrike za proizvodnju visoko obogaćenog uranijuma za 25 odsto“, rekao je Džefri.

Ovi dokazi verovatno će podupreti zabrinutost svetske javnosti koja je proizašla iz nedavnog izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju, u kojem se navodi kako je procenjeno da je Severna Koreja ponovo pokrenula nuklearni reaktor u istom kompleksu.

BONUS VIDEO: Ruska vojna vežba na granici sa Avganistanom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar