Tajlandski kralj se provodi u Nemačkoj dok mu zemlja tone

Svet 06. maj. 202017:17
Podeli:
Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Tajlandski kralj Rama X zabavlja se u Nemačkoj, dok njegovi podanici pate od posledica korona-krize. Tu i tamo na internetu ima kritika njegovog nedoličnog ponašanja, ali kralja to ne tangira.

Korona-virus je i Tajland gurnuo u tešku krizu. Najviše je pogođen turizam, koji je 2018. činio petinu prihoda države. Ulice Bangkoka su puste a novi aerodrom metropole Suvaranabmi zjapi prazan. U ovakvim situacijama građani od svojih vođa očekuju i solidarnost i utehu. Međutim, tajlandski kralj Rama X. Maha Vaširalongkorn je od izbijanja krize samo nakratko posećivao Tajland. Većinu vremena provodi u Nemačkoj.

Sa svojom svitom od preko 100 ljudi, kralj živi u hotelu Zonenbihl u Garmiš-Partenkirhenu. Za kralja i njegovu pratnju, u koju spada i harem s najmanje 20 žena, lokalne vlasti su izdale specijalnu dozvolu za smeštaj u hotelu koji je u vreme pandemije zatvoren za turiste – jer se radi o „homogenoj grupi bez fluktuacije“, piše Dojče vele.

Kralj vežba letenje

Kao saznaje dnevnik Bild, kralj je krajem marta svojim Boingom 737-800 leteo po Nemačkoj i sletao u Hanover, Lajpcig i Drezden – i ne napuštajući avion odmah ponovo poleteo. Kralj, koji sam upravlja avionom i želi da zadrži dozvolu za letenje i sakuplja sate provedene u vazduhu.

Rama X. od samog dolaska na tron 13. Oktobra 2016. izaziva skandal za skandalom. Već je ceremonija krunisanja (4.-6. maj) pre godinu dana bila za pamćenje. Za razliku od svog oca, koji je uživao ugled među Tajlanđanima, novi kralj izaziva sablazan gde god da se pojavi sa svojom grotesknom pratnjom.

„Ponašanje kralja je katastrofa za ugled tajlandske monarhije“, kaže novinar i aktivista Endrju Mekgregor Maršal. „To je poremećeni, sadistički i autoritarni monarh koji nema šta da traži u 21. veku“.

Sve glasnija kritika

Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Ovako otvorena kritika autora knjige „Kraljevstvo u krizi“, koja je na Tajlandu zabranjena, nezamisliva je u toj azijskoj kraljevini jer je tamo još uvek na snazi drakonski zakon protiv uvrede monarha. Za kršenje tog zakona je predviđena kazna do 15 godina zatvora. Već je bilo slučajeva kada su ljudi zbog negativnog posta na račun kralja na Fejsbuku morali na nekoliko godina u zatvor.

Ipak, društvene mreže su pored privatnih razgovora jedini izvori na osnovu kojih se može saznati kako pre svega mladi na Tajlandu vide monarhiju. Tako je jedan istoričar koji živi u egzilu postavio Tvit sa rutom kraljevog aviona po Nemačkoj i uz to pitanje: „Šta će nam uopšte kralj?“ Tvit su podelile hiljade korisnika na Tajlandu.

Na društvenim mrežama se odavno deli kadar iz serije „Igra prestola“ propraćen tekstom „Nećemo da služimo nekom usranom kralju koji je kralj samo zato što mu je tata bio kralj“.

Neki idu čak i dalje i (naravno anonimno) pozivaju na svrgavanje kralja pa čak i ukidanje monarhije. No, kako za DW potvrđuje jedan tajlandski stručnjak koji takođe želi da ostane anoniman, kritika kraljevske porodice je ograničena na mlađe generacije. Tajlanđani stariji od 30 godina koji sećaju vladavine Rame IX. privrženi su monarhiji, koliko god im aktualni kralj bio trn u oku, piše Dojče vele.

Vojska i kralj

Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

 

Pročitaj i:

Kraljevska kuća nije reagovala na ove poslednje kritke ali je krajem marta ministar zadužen za digitalno i društvo preko Tvitera zapretio onima koji šire sadržaje koji bi mogli ugroziti nacionalnu sigurnost. Slika kojim je popraćen tvit govori sama za sebe.

Očigledno da vlada, koja je proizašla iz vojnog puča 2014. štiti novog kralja. Radi se uzajamnoj zavisnosti monarhije i vojske. Nevoljenom kralju je potrebna vojska da štiti njegovu moć a vojsci je lakše sa monarhom koji na tronu ostaje do kraja života nego da se u demokratskom sistemu nose s uvek novim vladama i političarima.

Zato stručnjaci poput Maršala smatraju da uz podršku vlade i vojske, rastuće neazdovoljstvo naroda neće dovesti do konkretnih koraka protiv monarhije. Maršal kaže je od dolaska na vlast kralj uspeo da Tajland pretvori u apsolutističku monarhiju, uprkos tome što je ta zemlja zvanično konstitucionalna monarhija. Rama X. je osnovao elitnu vojnu i policijsku jedinicu koja je pod njegovom direktnom komandom. A i blago kraljevske porodice više ne kontroliše državna institucija Crown Property Bureau nego diretkno kralj. Procenjuje se da se radi o vrednostima u visini od 30 do 60 milijardi dolara.

„Jasno je da kralj nema podršku većine Tajlanđana. Ali ustanak bi se završio krvoprolićem“, zaključuje Maršal. Drugi (anonimni) sagovornik pak kaže da nije siguran da većina ne podržava monarhiju – to važi za mlađe generacije. On smatra da će kritika mladih tek smenom generacija dovesti do konkretne poltike i slabljenja monarhije.

Komentari

Vaš komentar