Tajkuni-Borisov-DB: Bugarska je glavni evropski „mafijaš“

Svet 09. sep. 202018:53
Podeli:
Foto: Alex Nicodim / Sipa Press / Profimedia

Mesecima su Bugari izlazili na ulice svake noći kako bi protestovali protiv oligarha koji su na vlasti i čiji prsti su umešani u sve državne institucije, od pravosuđa i medija do službi bezbednosti i tražili ostavku premijera Bojka Borisova i državnog tužioca Ivana Geševa.

Mnogi Bugari gnevni su što njihov opstanak u najsiromašnijoj državi EU zavisi od mafijaške elite koja je iznad zakona i u čijim rukama je cela ekonomija.

Korupcionaška kriza koja je izbila ovog meseca pokazala je svu bahatost oligarha. Skorija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da 80 odsto Bugara smatra da je korupcija svuda rasprostranjena, dok više od 70 posto ispitanih podržava proteste koji su postali sve nasilniji.

Pročitajte još

Bugarska mafija

Današnji oligarsi i mafija poreklo vode iz komunističkih tajnih bugarskih službi koje su popunile vakum nastao tokom 1990ih. Preuzeli su industriju, krijumčarili oružje i narkotike. Bivši rvač i agent Ilija Pavlov bio je glavni u zemlji i vodio je konglomerat Multigrup. Ubijen je 2003. ali se njegov uticaj i dalje oseća u zemlji.

Tokom burnih 1990ih Borisov je bio šampion u karateu i telohranitelj bivšeg komunističkog diktatora Todora Živkova. Poznati mafijaš Vasil Kostov optužio ga je da je povezan sa mafijom i reketašenjem, što Borisov demantuje i predstavlja se kao veliki borac protiv korupcije sa čime se apsolutno ne slažu demonstranti i predsednik Rumen Radev.

Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

 

Kada je Bugarska postala članica EU 2007.godine, Brisel je trebalo da uradi reviziju pravosuđa i pomogne u razbijanju mafijaških poslova u zemlji ali se reforma pravosuđa nikada nije dogodila i Bugarska nikada nije osudila nijednog visokog političara ili mafijaškog bosa.

Današnja korupionaška kriza potiče delom iz činjenice da, svesni da ih EU neće dirati, oligarski dominiraju ekonomiju koristeći mafijaške tehnike iz 1990ih. Jedna od glavnih zamerki demonstranata upućenih Briselu je da EU „sipa novac“ koji finansira mafiju u Bugarskoj a ne insistira na vladavini prava.

Foto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia

 

Takođe, farmeri se žale da farme koje primaju milionska sredstva iz EU zapravo i ne postoje. Tenderi za infrastrukturne programe iscepkani su na sitno kako bi usisali što više novca a svi poslovi koje rade državne firme su toliko loše odrađeni da se novi ugovori i sredstva stalno traže.
Berlin i Brisel i dalje ne kritikuju Borisova budući da je on glavni saveznik nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lejden u evropskoj Narodnoj partiji.

Šta je izazvalo proteste?

Bure baruta zapalio je bivši ministar pravosuđa Hristo Ivanov otkrivši da je jedan od glavnih igrača iz senke, Ahmed Dogan, počasni predsednik bugarske Turske stranke i sovjetski agent čije je tajno ime bilo Sava, ilegalno okupirao državno zemljište kako bi sebi izgradio palatu i marinu i da je koristio bezbednosne službe kao svoje telohranitelje.

Ovakav potez moćnika nije neuobičajen za Bugarsku, naruženu tajkunskim zgradurinama, ali je ovoga puta slučaj eksplodirao u pravu kriz vladavine zakona. Predsednik Radev tražio je da Dogan i njegov saradnik, medijski mogul Deljan Pevski prestanu da koriste agente službi bezbednosti kao svoje telohranitelje, na šta mu je odgovorio državni tužilac Gapeš tako što je naredio raciju i hapšenje dvojice Radeovih saveznika. Ta odluka izvela je hiljade ljudi na ulice 9.jula.

Foto: EPA-EFE/Borislav Troshev

 

Borisov, kome su Dogan i Pevski bliski saradnici, bio je prinuđen da povuče agente sa telohraniteljskih pozicija i spreči Dogana da koristi naftnu stanicu na Crnom moru kao svoj privatni „bankomat“.

I druga otkrića zloupotreba pravosudnog sistema dovela su do toga da se protesti rasplamsaju iako tužilaštvo i vlas na sve načine pokušavaju da sebe predstave kao borce protiv kriminala koji štite dobre momke i pomažu starijim Bugarima.

Ni pokušaji da se politizuju protesti i predstave kao pokušaj Radeva i njegove pro moskovske Socijalističke partije da dođu na vlast, nisu uspeli da razuvere demonstrante koji optužuju Borisova i njegovu kliku za opšte rasprostranjenu korupciju.

Demonstranti su dodatno frustritrani činjenicom da je život u Bugarskoj nemoguć bez veza i poznanstava i mita, gde čak i posao u gradskoj čistoći znači „čašćavanje“ nekoga bilo novcem bilo kobasicama, kao što je to bio slučaj sa članom Borisobe GERB partije Živkom Martinovim koji je od jednog biznismena tražio mito u vidu sudžuka.

Zbog toga ne čudi, navodi Politiko, što su demonstranti najavili novo masovno okupljanje za četvrtak.

Komentari

Vaš komentar