SZO završio turu po Vuhanu: Kina traži da sad odu u Ameriku

Svet 10. feb. 202112:44 > 15:14
Podeli:
Foto: REUTERS/Aly Song

Kina je pozvala Sjedinjene Države da pozovu Svetsku zdravstvenu organizaciju da tamo ispita poreklo koronavirusa, nakon što je tim SZO završio studijsku posetu kineskom gradu Vuhanu odakle se verovalo da je virus potekao.

Pročitajte još:

Nekoliko sati nakon što je SZO tim otkrio preliminarne rezultate istrage u Vujanu, Vašington je saopštio da žele podrobnije da prouče podatke tima koji je zaključio da virus koji izaziva kovid 19 ne potiče iz laboratorije u Vuhanu i da su šišmiši najverovatniji izvor zaraze.

„Voleli bismo ako bi američka strana, poput Kine, imala otvoren i transparentan stav i pozvala eksperte SZO u SAD da istraže poreklo virusa tamo“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbing.

Poreklo pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio u Vuhanu krajem 2019. godine, je veoma politizovano a Kina sve češće i glasnije promoviše ideju da je virus potekao van njenih granica.

Sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla je da administracija Džoa Bajdena ne učestvuje u „planiranju i implementaciji“ istrage SZO i da žele nezavisnu analizu otkrića i podataka tima.

„SAD da nezavisno istraže SZO podatke? SZO je taj koji treba da istraži američke podatke“, rekao je Hu Ksidžin, glavni i odgovorni urednik Global tajmsa, tabloida koji na onlajn platformi Veibo vodi list Komunističke partije Kine, Narodni dnevnik. „Da li smo mi to nešto pogrešno razumeli ili je portparol toliko bezobrazan“, dodao je on.

Peter Ben Embarek, koji je predvodio SZO tim koji je četiri nedelje proveo u Kini, od toga dve u karantinu, rekao je da njihova istraga nije dramatično izmenila našu predstavu o epidemiji ali je rekao da je virus mogao da pređe preko granice pre dolaska u Vuhan.

Iz sveta i regiona čitajte:

Uz to što su isključili mogućnost da je virus pobegao iz laboratorije, on je rekao da je moguće da se virus prenosi i zamrznutom hranom, što je teza koju zagovara Peking.

Zaključak SZO „potpuno odbacuje teorije zavere koje su neki protivnici Kine zagovarali, poput bivšeg američkog državnog sekretara Majka Pompea koji je optužio Institut za virologiju u Vuhanu da je iz njihove laboratorije procureo virus“, navodi Global tajms.

Pompeo je, podseća Rojters, rekao da postoje „značajni dokazi“ da je novi koronavirus potekao iz kineske laboratorije. Kineski zvaničnici su proteklih meseci tvrdili da je moguće da je virus potekao iz drugih oblasti van Kine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar