SZO: Vakcina protiv korone možda spremna do kraja godine

Svet 06. okt. 202018:46
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FABRICE COFFRINI

Vakcina protiv koronavirusa možda će biti spremna do kraja 2020. godine, izjavio je šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Gebrejezus.

„Biće nam potrebne vakcine i postoji nada da ćemo do kraja ove godine možda dobiti vakcinu“, rekao je Gebrejezus na sastanku rukovodilaca SZO, koji su se okupili kako bi pronašli najbolji mogući odgovor na pandemiju, prenosi Indipendent.

Pročitajte još:

On je pozvao zemlje da rade zajedno u borbi protiv zaraze, rekavši da je najvažniji faktor u pronalaženju vakcine „politička posvećenost naših lidera, posebno u pravičnoj raspodeli vakcina“.

„Potrebni smo jedni drugima, potrebna nam je solidarnost i moramo da iskoristimo svu energiju koju imamo u borbi protiv virusa“, rekao je direktor SZO.

Inače, trenutno je u pripremi devet eksperimentalnih vakcina u globalnoj platformi za masovno vakcinisanje protiv koronavirusa, nazvanoj „Kovaks“, koju predvodi SZO.

Do sada se oko 168 zemalja pridružilo programu „Kovaks“, ali Kina, Sjedinjene Američke Države i Rusija nisu među njima.

„Kovaks“ je osmišljen da bi se obezbedio jednak pristup vakcinama protiv Kovida-19, a cilj je da se obezbede zalihe i isporuče dve milijarde doza zemljama koje se priključe do kraja 2021. godine.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar