SZO upozorava na „alarmantnu brzinu“ širenja korone u Evropi

Svet 17. sep. 202018:57
Podeli:
Foto:Tanjug/David Barrett/WHO via AP

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je na "alarmantnu brzinu" širenja koronavirusa u Evropi i apelovala na sve države da ne skraćuju trajanje karantina.

Pročitajte još:

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge istakao je da bi broj slučajeva zaraze u septembru „trebalo da posluži kao poziv za buđenje za sve nas“.

„Iako su ovi brojevi posledica sve obimnijeg testiranja, oni takođe pokazuju i brzinu kojom se virus širi u regionu“, rekao je Kluge na onlajn konferenciji za novinare u Kopenhagenu.

Kluge je rekao da SZO neće promeniti smernice koje preporučuju karantin u trajanju od 14 dana za sve koji su bili izloženi koronavirusu.

„Naša preporuka za karantin od 14 dana zasniva se na našem razumevanju perioda inkubacije i prenosa bolesti. To bismo revidirali samo na osnovu promene našeg razumevanja nauke “, rekla je Ketrin Smolvud, zadužena za vanredne situacije u SZO u Evropi.

U Francuskoj je, na primer, preporučeno trajanje samoizolacije smanjeno na sedam dana.

U Velikoj Britaniji i Irskoj karantin traje 10 dana, a još nekoliko evropskih zemalja, poput Portugalije i Hrvatske, trenutno razmatra skraćivanje trajanja samoizolacije.

Prema podacima kojima raspolaže organizacija, 53 države članice SZO u Evropi zabeležile su skoro 5 miliona slučajeva Kovida-19 i više od 227.000 povezanih smrtnih slučajeva.

Broj evidentiranih dnevnih slučajeva iznosi između 40.000 i 50.000, što je uporedivo sa dnevnim maksimumom od 43.000 prvog aprila – iako je testiranje u mnogim zemljama znatno povećano.

Novi rekord postavljen je 11. septembra, sa oko 54.000 slučajeva zabeleženih u 24 sata, prenosi Gardijan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar