Podeli
Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Svetska zdravstvena organizacija objavila je danas da je u svetu zabeležen novi rekord od 350.000 slučajeva zaraze koronavirusom. Na svetskom nivou prijavljeno je više od 36 miliona zaraženih i preko milion umrlih.

Novih 350.766 slučajeva zaraze prelazi rekordan broj zabaležen ranije ove nedelje za gotovo 12.000, navela je SZO. Tu je uključeno i više od 109.000 sučajeva zaraze samo u Evropi.

Šef Svetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije Majkl Rajan rekao je danas na brifingu za novinare da kovid-19 nastavlja da se širi u svetu i da “nema novih odgovora”.

On je rekao da iako SZO hoće da zemlje izbegnu teške mere izolacije koje su razorile privrede, vlade moraju da osiguraju zaštitu najosetljivijih delova stanovništva i brojne mere treba da budu preuzete.

“Većina ljudi u svetu i dalje je podložna ovoj bolesti”, upozorio je Rajan i dodao da zemlje treba da se usmere ne samo na restriktivne mere nego takodje na jačanje sistema nadzora, testiranja, trasiranja konatakata i osiguranja da se stanovništvo angažuje.

Sa daljim porastom broja zaraženih širom Evrope i drugde Rajan je priznao da bi možda restriktivne mere bile potrebne u jednom trenutku.

Britanski naučnici prijavili su ove nedelje da se broj slučajeva oboljevanja od kovida-19 duplira svakih nekoliko nedelja, bolnice u Francuskoj su blizu popunjenosti kapaciteta kreveta u intenzivnoj nezi, Nemačka će možda uvesti nove restriktivne mere, a Španija je proglasila vanredno stanje u regionu Madrida zbog velikog skoka slučajeva zaraze.

Rajan je rekao da je možda neizbežno zatvaranje na mestima gde je bolest ponovo izmakla kntroli ali da ne treba da se prihvati da se to automatski mora uvesti u svakoj zemlji gde počne da raste broj zaraženih.

Na svetskom nivou prijavljeno je više od 36 miliona zaraženih i preko milion umrlih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar