SZO savetuje: Nosite maske na javnim mestima

Svet 05. jun. 202021:36
Podeli:
Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ažurirala je svoje smernice i preporučila da vlade podstaknu stanovništvo da nosi maske na javnim mestima gde postoji rizik transmisije koronavirusa. 

U novim smernicama, čiju su izradu podstakli rezultati studija sprovedenih u poslednjih nekoliko nedelja, SZO naglašava da su maske samo jedan u nizu alata koji mogu da smanje rizik transmisije, ali ne bi trebale da pružaju lažan osećaj sigurnosti.“Savetujemo vlade da podstaknu stanovništvo da nosi maske. Tačnije, neka nose masku od tkanine, dakle, nemedicinsku masku“, rekla je za Rojters u intervjuu Maria Van Kerkhove, iz tima SZO za koronavirus.

„Imamo sada rezultate istraživanja“,rekla je Kerhove i dodala:

„Sada imamo dokaze da ako se maske postave ispravno mogu da budu barijera potencijalno zaraznim kapljicama“.

Dok su neke države i deo američkih saveznih država preporučile ili nametnule nošenje maski u javnosti, SZO je prethodno govorio da nema dovoljno dokaza o njihovoj delotvornosti.

Preporučivali su da maske nose bolesni i oni koji za njih brinu.

“Ostaje na snazi preporuka da zdravstveni radnici, koji su u kontaktu sa osobama koje imaju koronavirus ili se sumnja da ga imaju, nose maske”, rekla je Van Kerkhove i dodala:

“Međutim, ta preporuka je proširena, pa se savetuje da svi radnici, koji su u kontaktu sa bilo kojim pacijentom ili štićenicima staračkih domova, konstantno nose masku.”

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar