SZO preporučuje: Za decu mlađu od 12. g smanjena doza Fajzera

Svet 21. jan. 202223:08
Podeli:
Vakcinacija dece na Kubi
Vakcinacija dece na Kubi Foto: Joaquin Hernandez / Xinhua News / Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija preporučila je da se produži upotreba smanjene doze Fajzerove vakcine među decom uzrasta od pet do 11 godina. Vakcina Fajzer/Bajontek već je odobreno za upotrebu u toj starosnoj grupi u nekoliko zemalja, uključujući Sedinjene Američke Države, Kanadu, Izrael i Evropsku uniju.

Preporuka je objavljena nakon što je Strateška savetodavna grupa stručnjaka (SAGE) za imunizaciju održala sastanak o evaluaciji vakcine koje se trenutno preporučuje za vakcinaciju osoba uzrasta od 12 godina i starijih.

Preporučena doza za mlađu populaciju je 10 mikrograma umesto 30 mikrograma koja se daje osobama iznad 12 godina.

"Ova starosna grupa, od pet do 11 godina u grupi je najnižeg prioriteta za vakcinaciju osim dece s komorbiditetima", rekao je predsednik SAGA Alehandro Kravioto za medije.

Vakcina Fajzer/Bajontek već je odobreno za upotrebu u toj starosnoj grupi u nekoliko zemalja, uključujući Sedinjene Američke Države, Kanadu, Izrael i Evropsku uniju.

Načelnica Odeljenja za vakcinaciju pri SZO Kejt O'Brajan rekla je da su klinička ispitivanja pokazala da nema bojazni za primenu Fajzerove vakcine među decom od pet do 11 godina.

Panel je takođe preporučio da se četiri do šest meseci od primarne serije vakcinacije buster dozama Fajzerove vakcine vakcinišu prioritetne grupe, stariji i zdravstveni radnici.

Zemlje sa umerenom do visokom stopom vakcinacije trebalo bi da daju prioritet visoko rizičnim grupama kada je u pitanju vakcinacija buster dozom, pre nego što ponude vakcinu manje rizičnim grupama, savetuju stručnjaci.

BONUS VIDEO: Lažna vakcinacija u Italiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar