SZO preispituje studiju o prvom slučaju korone u Italiji

Svet 01. jun. 202116:36
Podeli:
korona u požarevcu
Foto: EPA-EFE/FILIPPO VENEZIA

Zaključci jedne studije koji sugerišu da je korona virus do oktobra 2019. godine cirkulisao izvan Kine ponovo se proveravaju na zahtev Svetske zdravstvene organizacije, saopštila su dvojica zvaničnika koja su bila na čelu italijanske studije o korona virusu.

PROČITAJTE JOŠ:

Virus kovid-19 je prvi put identifikovan u kineskom gradu Vuhan u decembru 2019. godine, dok je prvi italijanski pacijent oboleo od kovida- identifikovan 21. februara prošle godine u malom gradu u blizini Milana, podseća Rojters.

Međutim, jedna studija objavljena prošle godine sugeriše da su antitela na taj virus otkrivena u Italiji još 2019. godine.

„SZO nas je pitala da li možemo da delimo biološki materijal i ako bismo mogli da ponovimo testiranje u nezavisnoj laboratoriji. Prihvatili smo“, izjavio je Djovani Apolone, naučni direktor milanskog Instituta za lečenje raka, prenosi Tanjug.

Dodao je da je SZO u kontaktu sa istraživačima koji su objavili originalni rad i da je uspostavljena saradnja sa partnerskim laboratorijama radi daljih ispitivanja.

Portparol SZO je rekao da ta agencija UN-a nije upoznata sa time da istraživači planiraju da objave naknadni izveštaj „u bliskoj budućnosti“.

On je dodao da je SZO kontaktirala sve istraživače koji su objavili ili pružili informacije o uzorcima prikupljenim u 2019. godini, za koje je rečeno da su bili pozitivni na testiranju na SARS-CoV-2.

„Nijedna od do sada objavljenih studija nikada nije dovela u pitanje geografsko poreklo. Sve je veća sumnja da je virus, verovatno manje snage u poređenju sa kasnijim mesecima, kružio Kinom mnogo pre prijavljenih slučajeva“, rekao je Apolone za Rojters.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar