SZO: Pandemija koronavirusa sigurno nije gotova

Svet 23. maj. 202200:25
Podeli:
Tedros Adanom Gebrejesus Foto: EPA-EFE/FABRICE COFFRINI / POOL

Pandemija koronavirusa „sigurno nije gotova“ iako opada broj prijavljenih infekcija, upozorio je danas generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je državnim zvaničnicima okupljenim u Ženevi na otvaranju godišnjeg zasedanja SZO rekao da „smanjenje broja testiranja i analiza virusa znači da se zaslepljujemo njegovom evolucijom“.

U nedeljnom izveštaju o globalnoj situaciji SZO je saopštio da se čini da se broj novih infekcija koronavirusom stabilizovao pošto je opadao od kraja marta, dok je u tom periodu opao broj smrtnih slučajeva.

Iako je bilo napretka, sa vakcinisanih 60 odsto svetske populacije, „nigde nije gotovo dok svuda nije gotovo“, rekao je Tedros i naveo da jedna milijarda ljudi u zemljama sveta sa nižim prihodima još nije vakcinisana.

„Broj prijavljenih slučajeva se povećavaju u skoro 70 zemalja i to u delu sveta gde je stopa testiranja naglo opala“, dodao je on.

Broj prijavljenih smrtnih slučajeva raste u Africi – kontinentu s najmanje vakcinisanih, a u svetu je samo 57 zemalja, od koji su skoro sve bogate, vakcinisalo 70 odsto svog stanovništva.

Mada se, kako je rekao šef SZO, poboljšala ponuda vakcina u svetu, „nedovoljna je politička posvećenost vakcinisanju“ u nekim zemljama, a u drugim ima nedostataka u „operativnoj ili finansijskoj sposobnosti“ za vakcinaciju.

„Sve u svemu, vidimo da dezinformacije i pogrešne informacije izazivaju oklevanje u vezi s vakcinacijom“, rekao je Tedros i ukazao da „pandemija neće nestati nekim čudm, već je mi možemo okončati“.

Očekuje se da će na Svetskoj zdravstvenoj skupštini – godišnjem sastanku država-članica SZO, Tedros biti izabran za drugi petogodišnji mandat.

Bonus video: Puste ulice megalopolisa - Šangaj u karantinu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar