SZO odobrila Sinofarm vakcinu za hitnu upotrebu

Svet 07. maj. 202117:40 > 17:41
Podeli:
Sinofarm Foto:EPA-EFE/WU HONG;

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je kineska vakcina Sinofarm protiv Kovida-19 odobrena za hitnu upotrebu, javlja Rojters.

 

Ova vakcina, jedna od dve kineske koje su već date stotinama miliona ljudi u Kini i inostranstvu, ujedno je i prva vakcina protiv koronavirusa koju je odobrila SZO, a koja nije razvijena na Zapadu, prenosi Rojters.

To je takođe prvi put da je SZO jednu kinesku vakcinu odobrila za hitnu upotrebu protiv bilo koje infektivne bolesti, dodaje Rojters.

Činjenica da se Sinofarmova vakcina našla na spisku vakcina za hitnu upotrebu SZO predstavlja signal nacionalnim regulatornim telima da je ona efikasna i bezbedna i omogućiće će da bude uključena u sistem Kovaks, globalni program namenjen siromašnim zemljama.

SZO je ranije odobrila vakcine Fajzer/Biontek, Astrazeneka, Džonson i Džonson, dok je Moderna dobila odobrenje prošle nedelje.

Generalni sekretar SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus kazao je da je preporuka da se vakcinacija Sinofarmovom vakcinom sprovodi uz dve doze, za sve starije od 18 godina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar