SZO odbacila mogućnost da je virus „pobegao“ iz laboratorije

Svet 12. feb. 202121:31
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FABRICE COFFRINI

Sve pretpostavke i dalje su otvorene u potrazi Svetske zdravstvene organizacije za poreklom kovida-19, izjavio je na konferenciji za medije u Ženevi direktor te agencije Ujedinjenih nacija Tedros Gebrejesus. Članovi stručnog tima su saopštili da glavna pretpostavka ostaje da virus potiče od slepog miša, pri čemu ima više mogućih sncearija njegovog prelaska na ljude, a najverovatniji je da je prvo bila zaražena neka druga životinjska vrsta.

Stručni tim SZO koji se nalazi u Kini saopštio je da više ne razmatra mogućnost da je virus „pobegao“ iz laboratorije u Vuhanu, jer je utvrđeno da je to skoro nemoguće, ali je Gebrejesus danas to donekle relativizovao.

„Postavljaju se pitanja da li smo odustali od nekih pretpostavki o poreklu virusa. Nakon razgovora sa nekim članovima našeg stručnog tima mogu da potvrdim da sve pretpostavku ostaju otvorene i zahtevaju dodatne analize i proučavanja“, kazao je direktor SZO, preneo je Rojters.

Uvek smo govorili da misija u Kini neće dati odgovore na sva pitanja, ali smo došli do važnih informacija koje nas približavaju razumevanju porekla kovida-19, dodao je Gebrejesus.

Članovi stručnog tima su saopštili da glavna pretpostavka ostaje da virus potiče od slepog miša, pri čemu ima više mogućih sncearija njegovog prelaska na ljude, a najverovatniji je da je prvo bila zaražena neka druga životinjska vrsta.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar