SZO: Podaci ne ukazuju da je potrebna treća doza vakcine

Svet 18. avg. 202117:40
Podeli:
Vakcinacija vakcina
Vakcinacija Foto:Tanjug/AP Photo/Matilde Campodonico

Trenutni podaci ne pokazuju da postoji potreba za trećom dozom vakcine protiv koronavirusa, izjavila je danas vodeća naučnica Svetske zdravstvene organizacije Somja Saminatan. SZO je ranije pozvala na uvođenje moratorijuma na davanje treće doze vakcine bar do kraja septembra kako bi se rešila ogromna nejednakost u raspodeli doza između između bogatih i siromašnih država.

Savetnik pri SZO Brus Ajlvord je govoreći o trećoj ili takozvanoj „buster“ dozi koje se daju u bogatim zemljama, rekao na istoj konferenciji za novinare u Ženevi, da u svetu ima dovoljno vakcina ali da nisu ravnomerno raspoređene, prenosi Rojters.

On je rekao da bi najpre trebalo dati dve doze najranjivijim grupama širom sveta pa tek onda treću dozu onima koji su već imunizovani sa dve.

„Ali, još uvek smo daleko od toga“, rekao je Ajlvord.

Iz SZO su takođe rekli da se delta soj širi u delovima gde je stopa vakcinacije niska.

“Mnoga mesta u svetu gde je delta u porastu, čak i u zemljama koje na nacionalnom nivou imaju visoku pokrivenost vakcinacije, delta se širi u onim delovima sa niskom stopom vakcinacije,” rekla je epidemiološkinja Maria Van Kerkova.

Izrael je u julu počeo da nudi treću dozu stanovnicima preko 60 godina, dok je Nemačka najavila da će početi da je nudi od septembra.

Američki stručnjak za zarazne bolesti i medicinski savetnik predsednika Džoa Bajdena Entoni Fauči, rekao je da će u SAD biti preporučena treća doza vakcine protiv koronavirusa za one sa slabijim imunim sistemom.

U Srbiji je od utorka, 17. avgusta, moguća vakcinacija trećom dozom vakcine za sve one koji su revakcinisani pre više od šest meseci.

BONUS VIDEO: Treća doza vakcine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar