SZO misija ponovo ide u Vuhan da istražuje izvor zaraze

Svet 16. dec. 202019:28
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Međunarodna misija koju vodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO) će otići u kineski Vuhan u prvoj nedelji januara kako bi istražila izvor koronavirusa. Međunarodni eksperti će odmah posle Nove godine otići u Kinu na šestonedeljnu misiju, uključujući i dvonedeljni karantin po dolasku u najmnogoljudniju zemlju sveta

Kina je zvanično objavila prvi slučaj korona virusa 31. decembra prošle godine i odmah zavorila pijacu u Vuhanu, za koju mnogi veruju da je izvor zaraze, podseća agencija.

Ministri zdravlja brojnih zemalja su pozvali SZO da identifikuje izvor virusa i na koji način je prešao sa slepog miša na čoveka.

Trenutno se tim od 12 do 15 međunarodnih eksperata priprema da ode u Vuhan da ispita dokaze, uključujući ljudske i životinjske uzorke koje su sakupili kineski naučnici, na osnovu čega će praviti studiju.

Tea Fišer, clan SZO tima iz Danske, rekla je da će naučnici odmah posle Nove godine otići u Kinu na šestonedeljnu misiju, uključujući i dvonedeljni karantin po dolasku u najmnogoljudniju zemlju sveta.

„Faza jedan je trebalo dosad da bude kompletirana, na osnovu informacija koje imamo, i treba da vidimo neke rezultate. Ako tako bude kada dođemo u Kinu, to će biti fantastično, jer ćemo moći da uđemo odmah u fazu dva“, rekla je Dankinja za Rojters.

SAD, koja je optužila Kinu da je sakrila izveštaj o počecima koronavirusa, pozvala je na „transparentnost“ prilikom istrage SZO i kritikovala Kinu, jer je prvo svojim naučnicima dala mogućnost da urade preliminarnu istragu.

Kineski državni mediji su tvrdili da je Kovid-19 postojao u inostranstvu pre nego što je otkriven u Vuhanu, navodeći prisustvo virusa na zamrznutim pakovanjima hrane, a neki naučni časopisi su tvrdili da je Kovid-19 kružio Evropom prošle godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar