Rupe u izveštaju SZO iz Vuhana: Sumnjivi zaključci o koroni

Svet 31. mar. 202113:22 > 13:24
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY, Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija objavila je dugoočekivani izveštaj o poreklu koronavirusa koji uprkos velikim očekivanjima svetske javnosti nije otkrio ništa novo o poreklu pandemije koja je ubila 2,8 miliona ljudi i koji je izazvao žestoku osudu javnosti, na čelu sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom.

Pročitajte još:

Stručnjaci SZO koji su početkom godine boravili u Kini i Vuhanu, gde je u decembru 2019. prvi put registrovan virus, objavili su izveštaj koji je ostavio mnogo više pitanja nego što je pružio odgovora i smernica kako se ponašati ako/kada dođe do nove pandemije.

Eksperti su zaključili da je vrlo verovatno da je virus prenet sa životinja na čoveka posredstvom neke divlje životinje koja je pripitomljena ili da je direktno prešao sa šišmiša ili pangolina koji u sebi nose sličan tip koronavirusa na ljude. Tim SZO naveo je u 120 strana dugom izveštaju da je malo verovatna pretpostavka da je virus prenet preko zamrznute hrane ili da je „pobegao“ iz laboratorije.

Teorija, koju su zagovarali i neki ozbiljni stručnjaci, da je virus procureo iz laboratorije „najmanje verovatna hipoteza“, naveo je tim i dodao da će agencija nastaviti da istražuje tu mogućnost.

„Tim je posetio nekoliko laboratorija u Vuhanu i razmotrio mogućnost da je virus ušao u ljudsku populaciju kao posledica laboratorijskog incidenta“, rekao je šef SZO Tedros Gebrejesus i dodao da će i pored toga biti sprovedene dodatne istrage jer smatra da procena SZO nije dovoljno ekstenzivna.

Foto: EPA-EFE/FABRICE COFFRINI

„Amerikanci zaslužuju bolje informacije“

Predsednik Džo Bajden veruje da Amerikanci „zaslužuju bolje informacije“ o poreklu koronavirusa, poručila je portparolka Bele kuće Jen Psaki nakon što je Svetska zdravstvena organizacija objavila izveštaj o poreklu pandemije.

„Mislim da on veruje da američki narod, globalna zajednica, medicinski stručnjaci, lekari – svi oni koji su radili na spasavanju života, porodice koje su izgubile voljene – svi zaslužuju veću transparentnost“, rekla je Psaki novinarima.

Sjedinjene Države i 12 drugih zemalja izdale su zajedničko saopštenje u kojem su kritikovale izveštaj SZO i zatražile nezavisnu i transparentnu procenu, dok je Evropska unija zatražila da se istraživačima omogući pristup svim informacijama i sprovede dodatna istraga.

Do sada je u svetu registrovano oko 2,8 miliona umrlih od posledica korone i 128 miliona zaraženih. Kina je prvi slučaj kovida 19 prijavila SZO u decembru 2019. godine. Samo u SAD od korone je umrlo više od 550.000 ljudi, dok je 30 miliona zaraženo.

Foto:EPA-EFE/STRINGER

„Oni (Amerikanci) zaslužuju bolje informacije. Oni zaslužuju korake koje će globalna zajednica preduzeti da se to postigne“, rekla je Psaki i kritikovala Kinu zbog toga što istraživačima nisu pružili pun pristup podacima o virusu.

Psaki je navela da su američki stručnjaci analizom podataka došli do dodatnih dokaza u korist jedne hipoteze, ne precizirajući koje i ocenila da izveštaj SZO ne baca nikakvo novo svetlo na poreklo virusa niti korake i smernice kako sprečiti novu pandemiju.

Izveštaj SZO „ne dovodi nas bliže razumevanju ili boljem razumevanju porekla virusa. Takođe nam ne daje smernice ni korake koje treba da preduzmemo kako bi sprečili da se ovo dogodi u budućnosti“, rekla je ona.

Kritike iz Evrope

Izveštaj SZO ali i komentari Psaki i saopštenja iz SAD i EU objavljen je posle višemeselnih tenzija, naročito između SAD i Kine, o poreklu koronavirusa.

Foto:EPA-EFE/YUAN ZHENG

Kina je prvobitno umanjivala ozbiljnost situacije, cenzurišući naučnike koji su pokušavali da upozore javnost. Prvi komentari SZO vrlo su slični kineskim izjavama što je svetsku organizaciju dovelo u nezgodan položaj. SZO je prvo zakasnio sa proglašavanjem globalne zdravstvene krize, a potom i pandemije zbog čega je američka administracija dovela u pitanje kredibilitet i nezavisnost agencije.

Komentari koji su posle jučerašnjeg izveštaja stigli iz Evrope i drugih zemalja jasno su pokazali da kritike nisu ograničene samo na SAD.

Jedan evropski diplomata rekao je CNN-u da je „ekskurzija“ SZO u Kinu samo prvi korak i da su neophodne dalje studije kako bi se jasno utvrdilo poreklo koronavirusa i prikupili podaci i uzorci.

„Zajedničko saopštenje (EU, SAD i drugih zemalja) nije agresivno kao prethodno saopštenje bivše administracije ali je moglo da bude čvršće a kineski odgovor na ceo proces nije dovoljno dobar“, rekao je drugi evropski diplomata.

„Poenta je da znamo kakav nam je sledeći korak. Ako nemamo sistem na osnovu koga ćemo nešto naučiti i brzo reagovati na probleme, nećemo moći da zaštitimo ljude“, rekao je diplomata.

Iz sveta i regiona čitajte:

Vlade Australije, Kanade, Češke, Danske, Estonije, Izraela, Japana Litvanije, Letonije, Norveške, Južne Koreje, Slovenije i Belike Britanije, kao i SAD potpisale su zajedničko saopštenje u kojem navode da, iako je rad SZO na terenu bio od ključnog značaja za razumevanje kovida 19, izveštaj je kasnio a stručnjaci nisu imali pristup kompletnim, originalnim podacima i uzorcima.

„Zajednički izražavamo zabrinutost vezano za nedavnu SZO studiju virusa u Kini a istovremeno naglašavamo važnost zajedničkog rada na razvoju i primeni brzog, efikasnog, transparetnog, naučnog i nezavisnog procesa međunarodnih procena ovih epidemija nepoznatog porekla u budućnost“, navodi se u saopštenju.

Evropska unija je pak izdala svoje saopštenje u kome je takođe izrazila zabrinutost ali koristeći relativno blag jezik. „Samo temeljna istraga porekla virusa i transmisije na ljudsku populaciju doprineće boljem razumevanju i kontroli ove pandemije i pomoćiće u boljoj pripremi za buduće zdravstvene krize“, navodi se u saopštenju EU.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar