SZO razmatra nove sojeve korone

Svet 14. jan. 202109:17
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Odbor za hitna pitanja Svetske zdravstvene organizacije (SZO) sastaje se danas, dve nedelje pre redovnog, da razmatra izme]u ostalog, nove, mnogo zaraznije, sojeve koronavirusa koje zabrinjavaju vlasti širom sveta. Odbor se obično sastaje svaka tri meseca ali ovog puta generalni direktor organizacije sazvao je članove dve nedelje ranije da razmatraju teme koje zahtevaju hitnu raspravu.

Pročitajte još:

„Radi se o novim sojevima virusa, upotrebe potvrda o vakcinaciji i testovima za me]unarodne putnike“, navodi se u saopštenju SZO objavljenom sinoć u Ženevi.

Komitet stručnjaka kome predsedava Francuz Didije Husen, će se sastati danas a preporuke organizacije zemljama članicama će biti objavljene posle sastanka, navedeno je u saopštenju.

Taj odbor je na svom drugom sastanku 30. januara 2020. dao savet generalnom direktoru Tedrosu Adhanomu Gebrejezusu da proglasi hitnu zdravstvenu situaciju me]unarodnog značaja, najviši nivo uzbune kada su epidemije u pitanju, što je on i uradio.

Britanski i južnoafrički sojevi korona virusa, posebno zarazni, proširili su se u više desetina zemalja zahvaćenih novim talasom zaraza koji ni zaključavanja, policijski čas i kampanje vakcinacija ne uspevaju da zaustave.

Prema SZO novi soj virusa prvo zabeležen u Britaniji pronadjen je do sada u 50 zemalja i teritorija a soj iz Južne Afrike u 20 zemalja , ali organizacija smatra da je ta procena verovatno manja od stvarne.

Ti sojevi mogu se identifkovaiti samo sekvencom njihovog genetskog koda, što je analiza koja nije svuda moguća.

Treća mutacija, poreklom iz brazilskog Amazona i koju je u nedelju otkrio Japan, trenutno se analizira i mogla bi da utiče na imuni odgovor, navela je SZO u svom nedeljnom izveštaju nazivajući ga „zabrinjavajućim sojem“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar