Pet ključnih detalja iz izveštaja SZO o virusu iz Vuhana

Svet 31. mar. 202107:24 > 08:39
Podeli:
Foto: EPA-EFE/SHI ZHI/ROMAN PILIPEY/SHEPHERD ZHOU/ALEX PLAVEVSKI

Međunarodni tim Svetske zdravstvene organizacije koji je istraživao poreklo epidemije koronavirusa danas će objaviti svoj izveštaj koji će razočarati mnoge koji su očekivali konačan i definitivan odgovor na verovatno najveću misteriju ove pandemije.

Pročitajte još:

List Vašington post dobio je kopiju izveštaja pre objavljivanja u kome, kako navode, ne postoje nikakvi čvrsti zaključci o poreklu virusa uprkos velikim očekivanjima javnosti posle posete tima eksperata SZO Vuhanu početkom godine.

Najverovatniji scenario

„Vrlo verovatni“ scenario je da je virus na ljude prenet preko nepoznate životinje, dok je široko rasprostranjena ideja da je korona „pobegla“ iz laboratorije u Vuhanu „ekstremno malo verovatna“. Druga dva scenarija, da je virus prešao direktno sa šišmiša i da se proširio preko zamrznute hrane – su negde između ova dva ekstrema.

Rezultati će, piše američki list, najverovatnije frustrirati kritičare SZO misije koji smatraju da je politizovana i da zbog pritiska kineskih vlasti koje su krile informacije još od prvih dana pandemije, nije uzela u razmatranje neke scenarije.

Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Pijaca u Vuhanu

Prvi slučajevi koronavirusa povezivani su sa pijacom morskih plodova u Huananu, gusto naseljenoj četvrti Vuhana. Tim SZO posetio je pijacu u februaru i analizirao da li je eventualno bolest povezana sa pijacom. Neki čvrst i konkretan zaključak o ulozi pijace u širenju bolesti, na osnovu raspoloživih podataka, nije donet.

Tim je pronašao da je svega 28 procenata ranih slučajeva bilo vezano sa pijacom Huanan, dok je dodatnih 5 procenata indirektno bilo povezano sa pijacom, ali i drugim pijacama u gradu. U izveštaju se pominje rani slučaj obolelog od korone koji nije imao nikakve veze sa pijacom Huanan, a od prvih slučajeva kovida 19, njih 47 procenata nije uopšte bilo povezano sa pijacom.

U izveštaju se navodi da iako to može da znači da Huanan pijaca nije izvor zaraze, mnogi blagi slučajevi zaraze nisu prijavljeni jer zaraženi nisu tražili medicinsku pomoć. „Nikakvi čvrsti zaključci o ulozi pijace Huanan ne mogu se doneti“, naveli su autori.

U izveštaju se navodi da je u oktobru 2019. registrovano 92 slučaja pacijenata sa simptomima nalik kovidu 19, dva meseca pre prve zvanično potvrđene infekcije. Iako je kineska vlada isključila mogučnost da su to slučajevi korone, pozivajući se na retrospektivno serološko testiranje, tim SZO navodi da je nivo antitela mogao da opadne posle toliko vremena, naročito jer su testovi sprovedeni godinu dana posle eventualne infekcije.

Foto: Shutterstock

Životinje prenosioci

Najbliži poznati srodnik SARS-CoV2 (naučno ime za koronavirus) je pronađen među šišmišima u kineskoj proivinciji Junan. U izveštaju se, međutim, navodi da evolutivna distanca dva virusa iznosi „nekoliko nedelja“ i da je možda neka druga životinja bila posrednik u prelasku virusa sa životinje na čoveka.

Iako se u izveštaju navodi da je to najverovatniji scenario, nema dokaza koja bi to životinja mogla da bude. Slični virusi pronađeni su kod pangolina, ugroženih stvorenja koje liče na kombinaciju mravojeda i armadila, ali nema čvrstih dokaza da su oni bili posrednici u pirenju kovida.

U izveštaju se navodi da su među osumnjičenima lasice i mačke, jer su podložne virusu, ali i da bi druge životinje mogle da budu potencijalni prenosioci virusa.

Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Tokom obilaska pijace u Vuhanu, istraživačima je rečeno da se na pijaci ne prodaju žive životinje, kao i da se životinje ne kolju na licu mesta iako se u nekim prodavnicama prodaju žive ribe i vodozemci poput kornjača. Većina proizvoda je zamrznuta, navodi se u izveštaju i dodaje da se na pijaci mogu naći i egzotični primerci pacova, bodljikavi prasića, krokodila i jelena.

U odgovoru na pandemiju, Kina je zabranila prodaju i upotrebu divljih životinja u ishrani u februaru 2020. Međutim, trgovina životinjskih proizvoda poput krzna i sastojaka za tradicionalnu kinesku medicinu nije prestala.

Eksperti su u izveštaju naveli da je potrebna detaljnija analiza robe koja se prodaje na pijaci, kao i ispitivanje da li u okolini pijace žive psi i mačke. U izveštaju se navodi da im je neimenovani istraživač rekao da je, kada je posetio pijacu 2014. godine, video kako se prodaju žive zmije i rakuni.

Foto:EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Zamrznuta hrana

Kineski zvaničnici kažu da je moguće da se virus proširio na Vuhan preko zamrznute hrane. SZO tim je detaljno istražio ovaj senario, naročito kada su videli da je većina robe na pijaci u Vuhanu zaleđena, kao i da su neke prethodne epidemije infekcija bile povezane sa morskom hranom.

U izveštaju se daje za pravo nekim kineskim tvrdnjama da je virus u zemlju stigao preko uvezene zamrznute hrane, godinu dana pre početka epidemije uz komentar da virus može da opstane u zaleđenoj i zamrznutoj hrani. U izveštaju se navodi da „postoji mogućnost“ da je zamrznuta hrana dovela do izbijanja epidemije u Vuhanu krajem 2019. ali da je 2019. taj scenario bio „neverovatan“ jer ne postoje dokazi da je virus cirkulisao negde drugde. „Mogućnost zaražavanja preko zaleđene hrane je relativno niska“, navode eksperti.

Foto: EPA-EFE/SHEPHERD ZHOU

Iz sveta i regiona čitajte:

Laboratorija

Najkontroverznija mejnstrim teorija o poreklu koronavirusa je da je procureo iz laboratorije u Vuhanu tokom nekog naučnog eksperimenta. Teorija ima neke vrlo poznate zagovornike, uključujući bivšeg šefa Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Roberta Redfilda, ali mnogi naučnici smatraju da je reč o politički motivisanoj teoriji bez direktnog dokaza.

SZO tim je razmotrio i taj scenario i zaključio da je „ekstremno malo verovatan“ i posvetio mu je relativno mali segment izveštaja.

Tim je priznao da su curenja virusa iz laboratorija moguća, kao i da seu u Institutu za virologiju Vuhana nalazi kolekcija sojeva koronavirusa vrlo sličnih SARS-CoV-2. Navodi se i da se laboratorija centra za kontrolu bolesti preselila blizu Huanan pijace 2. decembra 2019. i da takva selidba može da poremeti operacije u bilo kojoj laboratoriji, ali su eksperti brzo odbacili ideju da je virus „pobegao“ iz laboratorije, navevši da su vuhanske laboratorije dobro obezbeđene i da nikada nisu prijavile slične incidente, kao i da pre pandeije nisu radili sa koronavirusima iz šišmiša.

Tim SZO navodi da je Ši Žengli, istraživać u vuhanskoj laboratoriji koja radi sa šišmišima, rekla da niko od zaposlenih nije bio zaražen tokom trogodišnjeg istraživanja koronavirusa među slepim miševima. Iz izveštaja, navodi Vašington post, nije jasno da li je tim zatražio neke konkretnije dokaze za ovu izjavu ili joj je samo poverovao na reč.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar