Svetski mediji: Srbija preispituje stopu smrtnosti od korone

Svet 01. okt. 202012:48
Podeli:
Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Srbija će pregledati evidenciju obolelih od koronavirusa od početka izbijanja pandemije, kako bi proverila stopu smrtnosti i ispravila sve nepravilnosti nakon što je vodeći epidemiolog Prerag Kon preispitao cifre, piše Rojters.

„Reviziju ćemo obaviti na najiskreniji način. Verujem u stručnost naših ljudi. Nikada nismo ništa skrivali, a sve što smo radili, radili smo transparentno “, rekao je novinarima predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pročitajte još:

Srbija je prvi slučaj novog koronavirusa zabeležila početkom marta, a prema zvaničnim podacima, 33.551 osoba je zaražena, a 749 je umrlo nakon što su se razbolela od virusa korona, piše Rojters.

Predrag Kon, član kriznog štaba zaduženog za borbu protiv ove bolesti, rekao je u utorak da je zvanični broj umrlih u glavnom gradu, Beogradu, bio tri puta manji od stvarne cifre.

Kon je u intervjuu za beogradsku NewsMax Adria TV povezao nesklad koji je, kako je rekao, u junu bio posebno veliki, sa netačnim informacionim sistemom.

Foto:TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Srbija je zabeležila nagli porast zaraza koronavirusom pre opštih izbora u junu, a odmah potom i u julu, nakon što je ublažila ograničenja uvedena sredinom marta da bi suzbila širenje virusa COVID-19.

Zdravstvene vlasti u zemlji kažu da se broj infekcija smanjio od avgusta.

 

Komentari

Vaš komentar