Svetski mediji: Srbija dobila parlament bez opozicije

Svet 22. jun. 202012:15 > 14:2311 komentara
Podeli:
Foto: Nova.rs

Vodeće svetske novinske agencije i mediji izvestili su noćas o parlamentarnim izborima održanim u nedelju u Srbiji, navodeći da je stranka predsednika Srbije Aleksandra Vučića ostvarila ubedljivu pobedu, a da su vodeće opozicione partije bojkotovale glasanje.

Američki Blumberg piše kako je predsednik Srbije vodio svoju stranku do pobede na opštim izborima, koje je bojkotovala opozicija, obezbedivši većinu u zemlji koja je u središtu borbe za uticaj globalnih sila.

„Podstaknuti bojkotom opozicionih lidera i izlaznošću markiranu strahom od koronavirusa, rezultat je dovoljan da njegova stranka promeni bilo koji zakon bez ikakvih sporova. Pobeda će Vučiću omogućiti da pooštri svoju političku dominaciju“, piše Blumberg.

Juronjuz izveštava da je predsednik Srbije proglasio u nedelju uveče pobedu na kontroverznim parlamentarnim izborima održanim usled zabrinutosti zbog pandemije koronavirusa i bojkota većeg dela opozicije.

Američka agencija Asošiejted pres javila je da je predsednik Srbije Vučić „proglasio ubedljivu pobedu svoje desničarske partije na izborima, održanim uz zabrinutost zbog širenja novog korona virusa i uz bojkot većeg dela opozicije“.

AP navodi da prvi nezvanični rezultati ukazuju da će Srbija imati jedinstven parlament, „praktično bez opozicije i sa svega tri ili četiri stranke od 21 koliko ih je izašlo na izbore“.

Izbori su održani u vreme kada Srbija i dalje prijavljuje desetine novih slučajeva zaraze korona virusom posle potpunog ublažavanja restriktivnih mera, dodaje AP.

Agencija piše da je izlaznost bila niža nego na prethodnim izborima i da je nekoliko vodećih opozicionih stranaka bojkotovalo glasanje, navodeći kao razloge nedostatak slobodnih i poštenih uslova za izbore i opasnost po javno zdravlje.

„Autokratski predsednik je pozvao pristalice da izađu na izbore u velikom broju kako bi dobio snažan mandat za pregovore o budućnosti bivše srpske pokrajine Kosovo, uz međunarodno posredovanje“, navodi AP.

Francuska agencija Frans pres javila je da je stranka predsednika Srbije Aleksandra Vučića „na ivici cementiranja vlasti“ posle „nezaustavljive pobede“ kojoj je doprineo bojkot vodećih opozicionih partija.

Frans pres navodi da su vodeće opozicione stranke bojkotovale izbore, „smatrajući da su slobodni izbori nemogući zbog gušenja slobode medija i demokratije“.

Francuska agencija podseća da su izbori u Srbiji prvi u Evropi od početka pandemije korona virusa i dodaje da su se „odvijali u senci predsednika Vučića koji je izašao jači iz krize izazvane korona virusom i popularniji je nego ikada pre“.

Uprkos apelima opozicije da građani ostanu kod kuće, odziv glasača „nije dramatično opao“, već na 50 odsto, prema proceni vladajuće Srpske napredne stranke, navodi AFP.

Vučić će posle izbora, dodaje AFP, „morati da se angažuje u dijalogu s Prištinom koji je zamrznut duže od godinu dana“.

Agencija Rojters navodi da projekcije rezultata ukazuju na „ubedljivu pobedu Vučićeve konzervativne stranke na izborima“.

Biračka mesta bila su opremljena maskama i dezinfekcionim sredstvima za gotovo 6,6 miliona birača, a očekivalo se da će mnogi od njih preskočiti glasanje, delom zbog straha od korona virusa, piše Rojters.

Britanska agencija dodaje da je na izlaznost uticao bojkot nekih opozicionih partija, prema kojima, kako se navodi, izbori neće biti ni slobodni ni pošteni zbog Vučićeve kontrole nad medijima.

Buduća vlada, dodaje Rojters, „suočiće se sa sve većim pritiskom EU i SAD da prizna nezavisnost Kosova, što je potez koji se smatra ključnim za regionalnu stabilnost“.

Ruska agencija TASS objavila je da su vladajući naprednjaci pobedili na izborima u Srbiji.

TASS je preneo podatke Republičke izborne komisije da je vladajuća Vučićeva SNS osvojila 63,35 odsto glasova.

U izveštaju se navodi da je glasanje prošlo bez ozbiljnijih prekršaja i da je održano u uslovima pojačanih mera zaštite zbog epidemije korona virusa.

Kineska agencija Sinhua navela je da su u Srbiji održani prvi izbori u Evropi od izbijanja pandemije korona virusa i da su naprednjaci i socijalisti jedine dve partije koje su osvojile dvocifrene procente podrške.

Iako se u Srbiji dnevno registruje oko 100 novih pacijenata s korona virusom, zdravstveni zvaničnici tvrdili su da nema razloga za brigu da će izbori iskomplikovati epidemiološku situaciju i savetovali birače da drže distancu od najmanje jednog metrra i da se ne zadržavaju na biralištima duže od 15 minuta, piše Sinhua.

Španska agencija EFE navodi da je na izborima u Srbiji pobedila konzervativna populistička stranka predsednika Vučića.

Prenoseći procene organizacije CeSID, EFE dodaje da je na drugom mestu SPS koja je do sada bila članica vladajuće koalicije.

Komentari

Vaš komentar