Svetski lideri i EU traže da se oslobodi Navaljni

Svet 02. feb. 202122:08 > 22:28
Podeli:
Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE

Nakon što je Aleksej Navaljni danas osuđen na kaznu zatvora od 3,5 godine zatvora, svetski zvaničnici tražili su od Rusije njegovo hitno oslobađanje.

Američki državni sekretar Entoni Blinken kaže da je današnja presuda Alekseju Navaljnom zabrinjavajuća i da će Rusija morati da snosi posledice.

U saopštenju državnog sekretara Blinkena navodi se da je Amerika duboko zabrinuta zbog odluke ruskih vlasti da se osudi Navaljni. Kao bilo koji drugi građanin Rusije, on ima prava koja garantuje ruski Ustav, kao i međunarodne povelje i zakoni.

Amerika ponavlja apel Rusiji da oslobodni Navaljnog, kao i sve njegove pristalice i ljude koji su uhapšeni na protestima u Moskvi prethodnih dana. Blinken podseća da je Evropski sud za ljudska prava još 2014. godine oslobodio Navaljnog, uz objašenjenje da je njegova presuda bila politički motivisana i bezakonita.

Iako Amerika želi da održi najbolje odnose sa Rusijom, u narednom periodu konsultovaće se sa svojim partnerima, kako bi Rusija snosila posledice za ovakvo kršenje ljudkih prava i sloboda, zaključuje Blinken.

Predsednik Francuske Emanuel Makron napisao je da je presuda Navaljnom neprihvatljiva i zatražio da on bude momentalno oslobođen.

„Osuda Alekseja Navaljnog je neprihvatljiva. Političko neslaganje nikada nije zločin. Pozivamo na njegovo hitno puštanje na slobodu”, napisao je Makron na Tviteru.

 

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas napisao je da je današnje izricanje kazne Alekseju Navaljnom na 3,5 godine zatvora „gorki udarac“ za vladavinu zakona u Rusiji i zatražio njegovo hitno oslobađanje.

Presudu je kritikovao i britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab.

“Današnja perverzna presuda usmerena na žrtvu trovanja, a ne na odgovorne, pokazuje da Rusija ne ispunjava najosnovnije obaveze koje se očekuju od bilo kog odgovornog člana međunarodne zajednice”, ističe Rab.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na ove apele reagovala je porparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, rekavši da su zapadne zemlje  „odsečene od stvarnosti“.

„Interesantne stvari su se događale ovde. Neke diplomate su došle službenim kolima, a neke inkognito“, rekla je Zaharova i poslala poruku zapadu da „se ne meša u unutrašnje poslove suverene države“.

 

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar