Svetska banka stopira projekte u Mjanmaru posle vojnog puča

Svet 25. feb. 202121:20
Podeli:
Foto:REUTERS/Soe Zeya Tun

Svetska banka (SB) je obustavila finansiranje projekata u Mjanmaru, za koje su zahtevi za povlačenje sredstava stigli posle vojnog puča 1. februra, piše u pismu ove međunarodne finansijske institucije upućenom Ministarstvu finansija Mjanmara. Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas je izjavio prošle nedelje da je pristup banke prema Mjanmaru „izuzetno oprezan“, ali da nastavlja sa sprovođenjem ranije započetih projekata.

„Od 1. februara smo privremeno zaustavili plaćanja za projekte u Mjanmaru, i pomno nadgledamo i procenjujemo situaciju“, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici SB, prenosi Rojters.

Direktorka Svetske banke u Mjanmaru, Marjam Šerman, obavestila je o ovoj odluci pismom tamošnja ministarstva za planiranje, finansije i industriju, potvrdio je portparol SB britanskoj agenciji.

Na veb sajtu Svetske banke je takođe navedeno da će banka izvršiti uplate dobavljačima, izvođačima radova i konsultantima iz Mjanmara koji su zahteve za povlačenje sredstava dostavili pre 1. februara.

Ovaj međunarodni kreditor je dodao da uspostavlja pojačani nadzor nad projektima koji su već u toku, kako bi se obezbedilo poštovanje politika SB.

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas je izjavio prošle nedelje da je pristup banke prema Mjanmaru „izuzetno oprezan“, ali da nastavlja sa sprovođenjem ranije započetih projekata, među kojima je i pružanje pomoći vezane za pandemiju koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar