Svet na rubu Hladnog rata: Kina i SAD dele svet na pola

Svet 23. sep. 202021:25 > 21:26
Podeli:
Donald Trump
Donald Tramp Foto:Tanjug/UN Photo/Rick Bajornas via AP

Ujedinjene Nacije slave 75 godina postojanja u trenutku kada je svetski poredak koji su stvorili posle Drugog svetskog rata na "klimavim nogama".

Pročitajte još:

Politika američkog predsednika Donalda Trampa – Amerika na prvom mestu – dovela je do povlačenja SAD-a iz niza multilateralnih sporazuma, poput Pariškog sporazuma o klimi i nuklearnog dogovora s Iranom. Ali, piše BBC, sa povlačenjem Amerike, Kina se vrlo očigledno postavlja na njeno mesto, kako u UN tako i šire.

Širenje kineskog uticaja ima svoju cenu – što više novca Peking daje UN agencijama, poput Svetske zdravstvene organizacije, to je za očekivati da će tražiti nešto zauzvrat. I dok je generalni sekretar UN Antonio Gutereš podsećao da je UN nekada bila organizacija koja je nekada znala vrednost jedinstva, zabrinutost oko sve većih tenzija između SAD-a i Kine, dve najveće globalne sile, sve više raste.

Stoga ne iznenađuje što je na to u svojoj poruci Generalnoj skupštini UN upozorio i francuski predsednik Emanuel Makron koji je poručio da svet ne možemo ostaviti na milost i nemilost rivalstvu između Kine i SAD-a.

„Kineski virus“

Da se to rivalstvo, koje je poslednjih godina dovelo i do trgovinskog rata, sve više pretvara u otvoreni sukob pokazala je i Trampova poruka UN. Američki predsednik je na globalnoj pozornici prozvao Kinu i optužio je za širenje pandemije koronavirusa, koji on uporno zove „kineski virus“.

Budući da Trampa za 40 dana očekuju predsednički izbori na kojima bi, prema nekim anketama, mogao i da izgubi, ne iznenađuje njegova potreba da animira svoje birače oštrim porukama. Kina je tu, kao što je bio slučaj i pre četiri godine, njegova omljena meta, naročito u situaciji kada je Amerika jedina zemlja u kojoj je od posledica koronavirusa umrlo više od  200.000 ljudi, a i američka i svetska javnost za to krive Trampovu administraciju.

Da li bi novi svet u kojem se SAD i Kina bore za prevlast mogao da rezultira i oružanim sukobom dve sile? Gutereš smatra da je, u najmanju ruku, moguć Hladni rat poput onog koji se posle Drugog svetskog rata vodio između SAD-a i SSSR-a.

„Krećemo se u vrlo opasnom smeru. Naš svet ne može sebi da priušti budućnost u kojoj dve najveće ekonomske sile dele svet na pola. Ekonomska i tehnološka podela neizbežno vodi ka geostrateškim i vojnim podelama. A to moramo izbeći pod svaku cenu“, rekao je on.

Pomirljiva poruka Kine?

Istovremeno, kineski predsednik Si Đinping rekao je Generalnoj skupštini UN da „Kina nema nameru da započinj ni hladni ni vrući rat ni s jednom zemljom“.

Karijerne diplomate iz UN raspravu su ranije voleli da opisuju kao kreativni haos. Sada je, rekao je jedan od njih britanskom servisu, samo haos gde niko ne želi da preuzme odgovornost i gde svi lideri prvo gledaju svoj ili interes svoje zemlje, dok o široj slici malo ko razmišlja.

I dok generalni sekretar UN-a moli svetske državnike da budu ujedinjeni u odgovoru na velike izazove pred kojima se svet nalazi – pandemijom, globalnom ekonomskom krizom, klimatskim promenama – ni sat vremena nakon njegovog govora Tramp je svima poručio da slede njegov primer i stave svoje zemlje na prvo mesto.

Ako Tramp opet pobedi u  novembru, ta njegova politika će još više zaživeti, a UN će dodatno izgubiti na važnosti. Ista sudbina možda čeka i NATO. U toku je globalno preraspoređivanje strana, zaključuje BBC, ali još uvek ne znamo ko će preuzeti ulogu vođe.

Komentari

Vaš komentar